Dr. Tone Kregar ne bo zapustil muzeja za ministrsko mesto


Aktivnosti glede iskanja novega ministra za kulturo so v polnem teku. Včeraj je tako POP TV poročal o neuradnem seznamu z imeni, na katerem sta se znašla tudi glasbena ustvarjalca iz Rogatca,  Jernej Dirnbek in dr. Tone Kregar.

Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje se sicer zahvaljuje tistim, ki so ga evidentirali, a sredi mandata muzeja ne namerava zapustiti. Na ministrskem stolčku pa kot kaže ne bomo videli tudi Jerneja Dirnbeka, saj bi bil zanj to preveliki “salto mortale”.

Kot je znano, je Ministrstvo za kulturo po aferi z neurejenimi odnosi med ministrom in ekipo Dejana Prešička ter zaposlenimi ostalo brez vodstva.

Socialni demokrati, katerim v Šarčevi vladi pripada ta resor, se pri iskanju njegovega naslednika neuradno srečujejo s kar nekaj težavami. Včeraj je v javnost pricurljal širši spisek kandidatov, na katerem sta bili zapisani tudi imeni Jerneja DirnbekaDimeka in dr. Toneta KregarjaTonča.

Oba se, tako kot uspešna ustvarjalca in kot človeka s poklicno kariero v javnem sektorju – Dirnbek je bil zaposlen na Ministrstvu za kulturo, dr. Kregar pa vodi Muzej novejše zgodovine Celje, zdita izjemno primerna kandidata za ministrsko funkcijo.

In kaj pravita Tonč in Dimek?

Za pojasnila, kako realna je njuna morebitna kandidatura, smo se nanju obrnili tudi na Kozjansko.info

Jernej Dirnbek nam je povedal, da ga v zvezi s tem ni nihče kontaktiral in je bil ob omembi njegovega imena kar presenečen. “Mislim, da ni nobenih realnih možnosti, da bi do tega prišlo. Jemljem pa vse skupaj kot priznanje, da je to, kar delamo s skupino Mi2, na ustreznem kulturnem nivoju in sem pravzaprav vesel, da se me je omenilo v tem smislu.”

Na vprašanje, ali bi ga kljub temu zanimal položaj ministra za kulturo, če bi prišlo tudi do uradne ponudbe, pa je dejal, da je pred dvema letoma pustil javno službo z namenom, da bi se ukvarjal z ustvarjanjem glasbe in z nastopi. “To bi bil precejšnji salto mortale, da bi se po dveh letih vrnil nekam, kjer sem že bil.”

Na čelu ministrstva pa očitno ne bomo videli tudi dr. Toneta Kregarja. “Ljudem, ki so me evidentirali, se zahvaljujem za zaupanje, a v teh okoliščinah ne razmišljam o tej zadevi,” je dejal za naš medij.

Pri z “okoliščinami” ni mislil zgolj samega dogajanja na ministrstvu, temveč tudi, da je sredi svojega direktorskega mandata v Muzeju novejše zgodovine Celje. “Imam naloge in cilje, ki bi jih rad dosegel in skrajno neodgovorno bi bilo, da jih ne bi uresničil.”

Priljubljeni rocker prav tako poudarja, da so z bendom ravno sredi ustvarjalnega procesa nastajanja nove plošče. “To so zdaj moje prioritete in o čem drugem v tem trenutku ne razmišljam.”

Kaj kulturnika pravita na stanje v slovenski kulturi?

Glede situacije in razmer v slovenski kulturi Jernej Dirnbek pravi, da se mu zdi predvsem močno podhranjena. Izpostavil je glasbeno področje, na katerem deluje. “Že deseto leto zapored se opaža manjšanje odstotka slovenske glasbe v medijih, prav tako pa se vse manj izvajalcev odloča, da bi bili aktivni na glasbenem področju. Pri tem se mi zdi, da stvar ne gre v pravo smer in bi bilo treba narediti neke korenite poteze” je zaključil Dirnbek.

Dr. Tonetu Kregarju pa se s pozicije direktorja MNZ Celje situacije na kulturnem ministrstvu ne zdi primerno komentirati.

B. S., R. Č.