Minister za infrastrukturo v Celju predvsem o vzhodni obvoznici, pa tudi o kolesarskih poteh, rondojih,…


Včeraj so se na delovnem obisku v Celju mudili minister za infrastrukturo Jerneja Vrtovca s sodelavci, direktorico Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljano Herga s sodelavci in mag. Valentina Hajdinjaka, predsednika uprave DARS-a.

Z županom Bojanom Šrotom so glavnino pogovorov namenili vzhodni celjski obvoznici, ki jo je vlada leta 2019 vključila v svoje načrte in bo Celje razbremenila tranzitnega prometa.

Trenutno je investicija v vzhodno obvoznico ocenjena na preko 60 milijonov evrov. Župan in minister sta se pogovarjala tudi o načrtovani izvedbi rondoja in sistema Park & Ride pri avtocestnem priključku Celje – Center ter o izvedbi nekaj rondojev na cesti Celje – Laško in ureditvi novega priključevanja na Lopati z dvema rondojema in novo cesto.

Tema pogovorov tudi kolesarske poti

Tema pogovora so bile tudi regijske kolesarske poti, konkretno kolesarska pot do Štor, ki bo pomembno prispevala k večji varnosti kolesarjev in razvoju kolesarskega turizma. Minister je napovedal nadgradnjo in prenovo obnovo železniške proge Celje – Velenje in  zagotovil, da bo s slovenskim okoljskim skladom opravil razgovor v zvezi s sofinanciranjem nakupa vozil na stisnjen zemeljski plin, kar je za Celje zelo pomembno zaradi zagotavljanja javnega potniškega prometa.

Bojan Šrot, župan: “Bil je zelo konstruktiven sestanek. Ugotovili smo, da nimamo nerešljivih problemov in da se vse odvija z načrtovano dinamiko. Dogovorili smo se, da bo Mestna občina Celje s svojimi prostorskimi plani umestila vzhodno obvoznico. Idejne rešitve so že pripravljene. Z občinskim prostorskim načrtom smo praktično pri koncu.”

Jernej Vrtovec, minister: “Ministrstvo za infrastrukturo z Mestno občino Celje res dobro sodeluje. Poskušali smo se dogovoriti o dinamiki predvsem dveh projektov – vzhodne obvoznice in priključka Lopata. Pričakujemo, da bomo v prihodnje letu imeli določen natančen potek vzhodne obvoznice in da bo to res pomembna razbremenilna cesta za središče Celja. (…) Govorili smo tudi o kolesarkah. Kolesarski turizem je ena izmed priložnosti Celja in okoliških občin. Za okrog 8 milijonov evrov bomo začeli projekt kolesarske povezave Celje – Štore in naprej.”

Ob Celju minister obiskal tudi Žalec

foto: MI