Mladinski pevski festival se je, v prvi pokoronski izvedbi, vrnil v Celje (foto)


Po dveh koronskih letih se je včeraj v Celjski dom vrnil praznik petja v knežjem mestu – Mladinski pevski festival Celje.

Po dveh koronskih letih se je v knežje mesto vrnil Mladinski pevski festival, pevski dogodek, na katerem se srečajo srednješolski zbori iz vse Slovenije. Na dogodku, ki spodbuja sodelovanje in povezanost med srednjimi šolami naše države, se je v Celjskem domu zbralo več kot 300 pevcev in zborovodij, skupaj z njimi pa so nastopili tudi letošnji zmagovalci Eme 2022 zasedba LPS, ki bo Slovenijo maja zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu, instrumentalna zasedba Gimnazije Celje – Center The Šlagers, in nekdanji dijaki celjskih srednjih šol, vokalni solistke in solisti Sandra Feketija, Željka Predojevič, Sergije Lugovski in Boštjan Korošec. Letošnji festival oz. koncert je bil posvečen nedavno preminulemu skladatelju Jakobu Ježu (1928-2022), ki je velik del svojega bogatega opusa posvetil prav mladinskim zborom.

Tradicija Mladinskega pevskega festivala v Celju je zaradi koronskih razsežnosti v letu 2020 potihnila, zato je bilo letošnje pevsko srečanje, ki ga oblikujejo mladi iz vse Slovenije, tista prava spodbuda k oživitvi pevskega manifesta, ki v knežjem mestu poteka vse od leta 1946. Srečanje je vsakokrat namenjeno tudi spodbudi zborovskemu petju v srednjih šolah in povezovanju med sestavi, zastavljeno pa je revijsko in ne kot tekmovanje. Organizatorji upajo, da bi festival postal tradicionalen.

Letošnjega mladinskega pevskega festivala so se udeležili zbori iz I. gimnazije v Celju, Prve gimnazije Maribor, II. gimnazije Maribor, Gimnazije Brežice, Gimnazije Celje – Center, Gimnazije Nova Gorica, Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, Šolskega Centra Celje in Zavoda sv. Stanislava, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.