MO Celje na prvi stopnji izgubila čez milijon težko tožbo proti Cinkarni Celje

18. 05. 2022 06:30

Mestna občina Celje, ki je tožila Cinkarno za del sredstev, ki jih je vložila v sanacijo dela stare cinkarne, je tožbo nedavno na prvi stopnji izgubila. Tožba še ni pravnomočna, saj se je Mestna občina Celje pritožila na odločitev sodišča.

Mestna občina Celje je na prvi stopnji izgubila tožbo proti Cinkarni Celje, od katere je zahtevala 1,26 milijona evrov, zaradi sanacije zemljine na območju stare cinkarne. To območje, ki ga je Mestna občina Celje od Cinkarne Celje v upravljanje dobila pred 20 leti, je morala namreč po odločitvi sodišča EU pred leti na lastne stroške sanirati. Podlago za tožbo je Mestna občina Celje našla v zapisniku, ki sta ga leta 2002 podpisala takratni generalni direktor Cinkarne Celje Marjan Prelec ter župan in takratni član nadzornega sveta Cinkarne Celje Bojan Šrot, na podlagi katerega je celjska občina od Cinkarne Celje v posest prevzela območje stare cinkarne. Glavni del zapisnika, na katerega se je opirala Mestna občina Celje, je bil del, v katerem je Cinkarna Celje zagotovila, da na območju ni nevarnih snovi. Če pa bi se takšne snovi našle, bi bili pri sanaciji udeleženi obe strani, je bilo zapisano.

Cinkarna Celje je na sodišču vseskozi zatrjevala, da se navedbe v zapisniku ne nanašajo na kontaminirano zemljino, temveč na morebitne sode, zaboje in druge ‘vidne’ onesnaževalce, ki bi bili najdeni na tem območju. Vendar pa slednje naj ne bi bil glavni razlog za to, da je sodišče na prvi stopnji odločilo, da Cinkarna ni odgovorna za poplačilo stroškov sanacije. Problem naj bi nastal predvsem pri samih postopkih sanacije, ki jih je na območju stare cinkarne izvajala celjska občina. Pri sanaciji naj bi namreč šlo za izkop mimo zakonodajnih pravil, ki določajo, da je treba imeti za vsak izkop dovoljenje za iznos in vnos.

Za komentar odločitve sodišča smo prosili tudi obe vpleteni strani. Iz Cinkarne Celje so nam sporočili, da vsebine razsodbe ne želijo komentirati. Nič kaj več informacij pa niso dali na Mestni občini Celje. “Na sodbo smo se pritožili, zato odločitev sodišča ni pravnomočna. Zadeva je trenutno na Višjem sodišču v Celju,” so na kratko komentirali na MOC.

Zakon o sanaciji Celjske kotline do jeseni?

Sanacija Celjske kotline je predvsem v zadnjih letih postala pereča tema na Celjskem. Celjska poslanka Janja Sluga, ki je bila na zadnjih parlamentarnih volitvah izvoljena že v tretji poslanski mandat, tokrat kot poslanka zmagovalnega Gibanja Svoboda, je v zadnjih nekaj letih skušala skozi parlamentarno proceduro že dvakrat neuspešno spraviti zakon o sanaciji Celjske kotline. Kot je ob izvolitvi zatrdila Sluga, pa naj bi zadnja verzija zakona, ki bi Cinkarni Celje, kot glavni onesnaževalki predvsem območja stare cinkarne, naložila poravnavo stroškov sanacije v višini okoli 16 milijonov evrov, v tretje vendarle šla skozi parlamentarno proceduro. Ne samo to, celjska poslanka verjame, da bi se to lahko zgodilo že do jeseni. V Cinkarni Celje zadnji verziji zakona sicer nasprotujejo, a so prejšnji teden, ob predstavitvi četrtletnih rezultatom in investicij v energetsko samooskrbo, zatrdili, da se bodo ob morebitni potrditvi zakona, po njem pač morali ravnati.

B.S.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 2,363 seconds.