MOS Celje 2016: program dogajanja


49_mos_2016_branko_meh_mag_robert_otorepec49. MOS, Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, ki bo letos na celjskem sejmišču od 13. do 18. septembra, prinaša številne novosti, ki bodo še obogatile ponudbo največjega tovrstnega sejma v regiji.

V razstavnem programu bo v ospredju celovita ponudba vsega za gradnjo in obnovo doma, vključno z notranjo opremo oz. pohištvom, ki so mu v Celjskem sejmu namenili posebno sejemsko dvorano E.

Večja bo tudi ponudba kulinarike, ki so jo preselili v večjo, prenovljeno sejemsko dvorano C, ter ponudba kamping in karavaning opreme oziroma ponudbe za aktivno preživljanje prostega časa v naravi.

MOS prinaša številne mednarodne priložnosti ter aktualni strokovni program. Sejem bo v torek, 13. 9., ob 10. uri, uradno odprl predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar.

Razstava kampinga, karavaninga in outdoor opreme 

Razstava kampinga, karavaninga in outdoor opreme, ki jo na MOS pripravljamo drugič zapored, med drugim prinaša razširjeno ponudbo avtodomov, počitniških prikolic, šotorskih prikolic, šotorsko opremo (tende, baldahini, ponjave, cerade, kamp pohištvo, kamp kuhinje …), snemljivimi bivalniki in nadgradnjami, mobilnimi hiškami, kampi & destinacijami, kolesi, štirikolesniki, vodnimi skuterji, motornimi sanmi, gumenjaki …

Atrij sejmišča za sprostitev in novo energijo

Medtem, ko bo MOS Outdoor Park namenjen poučnim adrenalinskim doživetjem, bo osrednji atrij sejmišča letos oaza sprostitve, kjer si bodo lahko obiskovalci in tudi razstavljavci nabrali energije za raziskovanje sejemske ponudbe. Urejen bo kot park z velikim vodometom, pa tudi zvočna kulisa bo dajala občutek, kot da se nahajamo sredi narave.

49_mos_2016_celje

Podjetniki do koristnih informacij tudi pri OZS, gospodarskem ministrstvu in na strokovnih dogodkih

Mednarodni sejem obrti in podjetnosti pa ostaja zanimiv za prav vsakega posameznika, čeravno je v prvi vrsti namenjen podjetnikom in obrtnikom in prav slednjim bodo letos posvetili posebno pozornost. Obrtna zbornica Slovenije bo organizirala brezplačna podjetniška svetovanja s področja gospodarskega, civilnega, davčnega in delovnega prava, računovodstva in knjigovodstva.

Predstavilo pa se bo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Njegovi predstavniki, z ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu, bodo od torka do petka med 17. in 18. uro na voljo za informacije o delovnih področjih ministrstva. Organizirali bodo različne delavnice, predstavitve dobrih praks in možnosti vstopa na tuje trge. Sprejemali bodo tako podjetja kot posameznike.

MOS odlična priložnost za posle v tujini 

Bo pa MOS znova pravi kraj tudi za tiste, ki iščejo poslovne priložnosti zunaj meja Slovenije. Številni tuji razstavljavci, mednarodna poslovna srečanja in skupinske predstavitve tujih držav odpirajo pot na nove trge. Največjo skupinsko predstavitev znova pripravlja Kitajska. V sejemski dvorani A bo od torka do petka (13.-16.9.) mogoče obiskati Premium Brands China (PB China), kjer se bo predstavilo 100 kitajskih podjetij, ki iščejo poslovne priložnosti v JV Evropi.

Organizirano bo tudi b2b srečanje slovenskih in kitajskih podjetij (četrtek, 15.9.). Skupinske predstavitve svojih gospodarstev poleg Kitajske sicer pripravljajo še Hrvaška, Indija, Srbija, Tajvan, Venezuela, predstavile se bodo države Commonwealtha (Kanada, Velika Britanija) in prvič še Ukrajina.

Predstavitve na razstavnih prostorih bo dopolnjeval spremljajoči program. Domači podjetniki bodo lahko poslovne priložnosti na tujih trgih spoznavali na mednarodnem poslovnem srečanju Uspešno v Sloveniji, ki ga pripravljata Veleposlaništvo Republike Avstrije in OZS (sreda, 14.9.).

Na tradicionalni Dan gospodarske diplomacije (petek, 16.9.) so vabljeni tuji diplomatski predstavniki v Sloveniji, ki jim bodo predstavili slovensko gospodarstvo in priložnosti za povečevanje blagovne menjave med državami ter jubilejni, 50. MOS v 2017. Zainteresirana podjetja se bodo lahko srečala z ekonomskimi svetovalci Slovenije v tujini – iz sosednjih držav (Hrvaška, Italija, Avstrija, Madžarska), držav JV Evrope (Srbija, Črna Gora, BiH, Makedonija), Češke, Poljske ter Nemčije in Francije -, ki bodo na mreženju odgovarjali na vprašanja zainteresiranih obrtnikov in podjetnikov ter se udeležili individualnih pogovorov s predstavniki slovenskih poslovnih klubov v tujini, ki jih organizira agencija SPIRIT.

V petek, 16.9., bo na MOSu še tradicionalni Dan Vojvodine, ki letos pripravlja že 11. zaporedni skupinski nastop svojih podjetij. Na razstavnem prostoru v sejemski dvorani L1 se bo v organizaciji Pokrajinskega sekretariata za gospodarstvo in turizem AP Vojvodina predstavilo 25 podjetij in ustanov. V minulih letih je pokrajinski sekretariat na MOSu omogočil predstavitev že več kot 260 podjetjem, ki so na sejmu vedno ustvarila čisto konkretne poslovne dogovore.

Pokrajinski sekretariat je tudi med organizatorji srečanja regionalnih gospodarskih zbornic Slovenije in Srbije ter zainteresiranih zbornic iz območja bivše Jugoslavije. Istega dne (16.9.) bo na MOSu tudi Celje International Business Forum, ki ga bodo letos prvič pripravili Mestna občina Celje, Regionalna gospodarska zbornica Celje, Razvojna agencija Savinjske regije, Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje in Celjski sejem.

Glavni cilj mednarodnega poslovnega foruma je krepitev poslovnega sodelovanja med regijami: Alpe-Adria, JV Evropa in Turčija.

49_mos_2016_celje_2

Prvi dan vstopnice po 2 EUR, ostale dni ceneje na sejem po 16. uri

Obiskovalci 49. MOS bodo prvi sejemski dan (torek, 13.9.) za vstopnico ponovno odšteli le simbolična 2 evra. Ostale sejemske dneve pa lahko cenejše vstopnice izkoristijo vsak dan po 16. uri. Vstopnice se pocenijo za vse ciljne skupine, parkirišče pa bo vsak dan po 16. uri brezplačno.

49. MOS je vsak dan mogoče obiskati med 9. in 19. uro, zadnji dan do 18. ure. Obiskovalci se lahko z največjih parkirišč ob Dvorani Zlatorog do prireditvenega prostora konec tedna in čez vikend (petek-nedelja) pripeljejo z brezplačnim sejemskim avtobusom.

V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si dnevni program dogajanja, seznam razstavljavcev in druge koristne informacije za obisk sejma ogledajo na njihovi spletni strani www.ce-sejem.si.