Na 9. Festivalu prostovoljstva v MCC podelili že 345. priznanje (foto in video)


festival_prostovoljstva_mcc_1Na veliki petek je v atriju Celjskega mladinskega centra (v okviru Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska in v sodelovanju z Mestno občino Celje) potekal že 9. Festival prostovoljstva, kjer so podelili priznanja prostovoljcem za leto 2013. Zbrane sta nagovorili direktorica Celjskega mladinskega centra Glorjana Veber in podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk, ki sta se med drugim zahvalili za nesebična prizadevanja in socialni čut kot posledici prostovoljnega udejstvovanja.

Zgodovina prostovoljstva sega v 18. stoletje in je ena izmed zgodovinsko najstarejših aktivnosti. Posameznik jo opravlja z namenom pomoči k večji kakovosti življenja v skupnosti. To pomeni, da je prostovoljec posameznik, ki prostovoljno delo opravlja po svoji svobodni volji in brez pričakovanja plačila ali neposrednih ali posrednih materialnih koristi zase, v dobro drugih ali v splošno korist.

Mag. Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje, je v svojem nagovoru poudarila: “Festival prostovoljstva je eden izmed tistih dogodkov, ki dokazujejo, da živimo v mestu, kjer ljudem ni vseeno za prostor, v katerem bivajo, in za sočloveka. Mestna občine Celje se zaveda pomembnosti tega projekta, kajti še zlasti v zdajšnjem obdobju, ki nas preizkuša in izziva na mnogih področjih, je potrebno ceniti vrednote, kot so skrb za kvalitetno družbeno okolje, socialni čut, solidarnost, nesebičnost.” V nagovoru se je zahvalila vsem prostovoljcem in organizacijam, ki z različnimi prostovoljnimi aktivnostmi nudijo dlan pomoči potrebnim in s tem dokazujejo, da je Celje prijazno in humano mesto.

9. Festival prostovoljstva je minil v znamenju bogatega spremljevalnega programa.
9. Festival prostovoljstva je minil v znamenju bogatega spremljevalnega programa.

Letošnji spremljevalni program so oblikovali učenci III. OŠ Celje, dijaki Srednje šole za kemijo, elektroniko in računalništvo Celje; Šolski center Celje, dijaki Srednje zdravstvene šole Celje, učenci OŠ Ljubečna z igro “Sodobna Pepelka” in plesno točko mix hip-hop, člani Društva Sožitje, člani Srbskega kulturnega društva Desanka Maksimovič, Salezijanski mladinski center ter Društvo tabornikov Rod II. grupe odredov Celje.

Po izboru štiričlanske komisija, sestavljene iz dveh predstavnikov Mestne občine Celje ter dveh Celjskega mladinskega centra, so Naj prostovoljci za leto 2013 postali:

Naj prostovoljec 2013 v I. kategoriji (12-15 let) je Kaja Koštomaj, dijakinja 1. letnika Srednje zdravstvene šole Celje, aktivna v vseh šolskih aktivnostih, vodenju in pripravljanju dogodkov ter pri pomoči šibkejšim.

Naj prostovoljec 2013 v II. kategoriji (16-19 let) je Ana Sajovic, dijakinja Srednje zdravstvene šole Celje, aktivna pri pomoči šibkejšim ter otrokom s posebnimi potrebami in na vseh področjih pri izpeljevanju dogodkov.

Naj prostovoljec 2013 v III. kategoriji (20-29 let) je Sara Ivanišević, prostovoljka v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Celje, glede na svojo starost se ukvarja z zelo zahtevnim prostovoljnim delom.

Naj prostovoljec 2013 v IV. kategoriji (30-60 let) je Rajfa Janević, ki letno nameni prostovoljnemu delu več kot 900 ur, vseh dejavnosti se udeležuje samoiniciativno.

naziv Naj prostovoljec 2013 v V. kategoriji (nad 60 let), pa si delita Majda Kološa in Eduard Zagoza.

Naj prostovoljci 2013.
Naj prostovoljci 2013.

Vsi naj prostovoljci 2013 so prejeli tudi nagrade, ki so jih za letošnji Festival prostovoljstva prispevali Slovensko ljudsko gledališče Celje, Mladinska knjiga Celje in Europe Direct Savinjska.

Pred kamero smo povabili štiri prostovoljke, ki so nam zaupale, kaj jim prostovoljstvo kot takšno pomeni in kakšni so njihovi načrti za prihodnost ter direktorico MCC Glorjano Veber, ki je spregovorila o prostovoljstvu. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=549]

v/t/f: eH

polovicka_celje_klik