Na Celjskem vse več smeti, predvsem nevarnih odpadkov

19. 12. 2017 06:27
Nevarni odpadki so na Celjskem v porastu.
Nevarni odpadki so na Celjskem v porastu.

V letu 2017 so prebivalci 12 občin, kjer Simbio izvaja gospodarsko javno službo, proizvedli 42.510 ton komunalnih odpadkov. Zaskrbljujoče je, da gre za 3 odstotke več smeti kot leto poprej, ko so na Celjskem zabeležili 1380 ton odpadkov. 

Pri tem najbolj izstopa porast količin nevarnih odpadkov, ki so se dvignili za 54 odstotkov oziroma 130 ton. Za primerjavo, leta 2015 smo proizvedli 240 ton nevarnih odpadkov, leto dni kasneje 300 ton, letos pa kar 430.

V porastu so tudi kosovni odpadki in steklo

Ob tem prihaja tudi do porasta kosovnih odpadkov za 11 odstotkov oziroma 620 ton, sledi pa steklo, ki smo ga letos zavrgli za 7 odstotkov več. Simbio pa kljub temu beleži upad količin papirja in kartona (za en odstotek oziroma 20 ton) in biorazgradljivih odpadkov za en odstotek oziroma 100 ton.

Med odpadki je opaziti tudi upad papirja in kartona.
Med odpadki je opaziti tudi upad papirja in kartona.

Med ločeno zbranimi odpadki še vedno prevladuje plastična in kovinska embalaža (57 odstotkov), sledita papir in karton (26 odstotkov) ter steklo (16 odstotkov). Največ je še vedno mešanih komunalnih odpadkov s 40 odstotki, sledijo biorazgradljivi odpadki, kosovni odpadki in embalaža.

Ko ob novem letu puščamo preteklost za seboj in z optimizmom zremo v prihodnost, ne moremo mimo dejstva, kakšno prihodnost omogočamo našim naslednikom. Celjska regija namreč vsako leto proizvede več odpadkov, ob tem pa se je dvignila tudi vrednost nastalih komunalnih odpadkov na prebivalca. Lani je povprečen prebivalec proizvedel 335 kilogramov smeti, letos pa kar 343.

V kolikor bomo s takšnim tempom tudi nadaljevali, nas ne čaka prav nič sijoča prihodnost.

Podjetje Simbio bo med prazniki nekoliko spremenilo urnik odvoza odpadkov.

Za vse tiste, ki bi ga imeli na ponedeljek, 25. decembra, ga bodo organizirali v soboto, 23. decembra, torej dva dni prej. V torek, 26. decembra, bo odvoz organiziran po ustaljenem urniku.

Ne pozabite tudi, da je od 4. decembra v veljavi zimski urnik odvoza bioloških odpadkov, ki jih v tem obdobju odvažajo na 14 dni, ta režim pa traja do konca februarja.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 5,494 seconds.