Rekordna gneča na celjski urgenci presega zmogljivosti bolnišnice


Včeraj so v Urgentnem centru Celje zabeležili najvišje število obravnav, odkar UCC deluje v sedanji obliki. V 24 urah je pomoč v njem poiskalo 365 pacientov, kar je 51 % več od lanskoletnega povprečnega dnevnega obiska, ki je znašal 241 pacientov.

Največ obravnav je včeraj zaradi poškodb na ledu opravil kirurški del urgentnega centra, ki je s 135 obravnavami za skoraj 60 % presegel običajno število dnevnih obravnav. Zapleti kroničnih bolezni zaradi gripe in respiratornih infektov so za 50 % povečali število obravnav na internističnem delu urgentnega centra, enak odstotek povečanja obravnav so zabeležili še v Pediatričnem urgentnem centru. Tudi ostale ambulante, ki delujejo v okviru urgentnega centra so, sicer z manjšim odstopanjem, obdelale večje število pacientov.

Prostorska stiska na vrhuncu

Iz Splošne bolnišnice Celje sporočajo, da je glede na prostorske zmožnosti bolnišnice zaskrbljujoč podatek, da so včeraj morali zelo veliko pacientov, kar 66, sprejeti v bolnišnico na bolnišnično zdravljenje. Travmatološki oddelek je zaradi velikega števila pacientov, ki zaradi poškodbe potrebujejo operativno zdravljenje zaseden kar 95 %, zaradi potrebnih izolacij pacientov z infektivnimi okužbami, pa morajo nekateri ležati tudi na hodniku.

Še posebej se pomanjkanje posteljnih zmogljivosti kaže na internističnih oddelkih. Vsi internistični oddelki, Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter Otroški oddelek so zasedeni 100 % ali več, kar pomeni, da so pacienti nameščeni na hodnikih in v delovnih prostorih.

Delo v SBC zna biti ovirano tudi v prihodnje

Zaradi napovedi, da gripa še ni dosegla vrhunca, z veliko skrbjo pričakujejo prihodnje dneve, saj so v preteklih tednih izčrpali tiste možnosti za zagotovitev dodatnih internističnih postelj, ki ne vplivajo na izvajanje drugega programa zdravstvenih storitev bolnišnice. 

V prvi fazi so na čas po gripi zamaknili večji gradbeni poseg na enem od bolnišničnih oddelkov, ki smo ga sicer nameravali začeti, v drugi, pa smo s prestavitvijo otroških pacientov z Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Otroški oddelek, zagotovili še dodatne internistične postelje. Vseh 20 dodatnih internističnih postelj je že zasedenih, ob njih pa še dodatne postelje na hodnikih in v delovnih prostorih.