Na Jožefovem hribu v Celju slavili 24 let samostojne Slovenije (foto, video)


DSC01285Sreda je bila na Jožefovem hribu namenjena slavju v čast naši domovini ter prižigu kresa. Zbrana množica je po maši večer preživela v družbi Kvatropircev in Ognjenih muzikantov ter skupaj proslavila 24 let samostojne Republike Slovenije.

Slavje se je pričelo že s popoldansko mašo, kateri je sledilo druženje ob zvokih Kvatropircev in Ognjenih muzikantov. Slednji so zbrane dodobra ogreli in že pred 9. uro zvečer poskrbeli za odlično vzdušje na Jožefovem hribu.  Malo po 21. uri so na oder ob spremljavi godbe na pihala s Svetine prinesli tri zastave – simbol naše domovine (slovenska zastava), simbol naše širše domovine (evropska zastava) in simbol ožjega okolja (celjska zastava) – ter tako uradno pričeli s kulturnim programom. Tekom slednjega so zbrani lahko prisluhnili prepevanju pevcev župnijskega zbora, deklet Jožefink, zboru zaposlenih doma in Fantom z Jožefovega hriba.

DSC01306»Nocoj pozdravljamo našo domovino in vsi smo tukaj kot njeni otroci,« je v svojem nagovoru povedal Jože Planinšek, direktor doma sv. Jožef ter v nadaljevanju na oder povabil letošnjega slavnostnega govorca, mag. Marjana Ferjanca, direktorja Splošne bolnišnice Celje.

»Brez idealov ni življenja in domovina je večen ideal vseh na svetu,« smo lahko slišali v govoru  mag. Ferjanca. A kaj je domovina? Kot pravi sam, bi jo vsak od nas opredelil drugače. Med tem ko je za ene to hiša, kjer stanuje, je za druge morda družina, družba in nasploh ljudje, s katerimi doživlja lepe trenutke ter okolica, ki ga obdaja. »Vsak izmed nas ima v srcu svojo domovino in ta je običajno tam, kjer mu je lepo, kjer se počuti varnega,« je povedal in dodal: »Domovina in država nista ista pojma. Domovina je mnogo širša in je večna – nihče nam je ne more vzeti, če jo nosimo v naših srcih

Verjetno največ domoljubja občutijo ravno tisti, ki so slednjo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov zapustili. Kot pravi Cankar »Domovina, ti si kakor zdravje – na oboje pozabimo, dokler nas v to ne prisili bolezen ali pogubna politika,«.

Marjan Ferjanc je prav tako poudaril kako je v teh časih, ki nam niso najbolj naklonjeni, pomembno, da znamo Slovenci stopiti skupaj in ustvariti boljše pogoje za mlajše generacije. V svojem govoru je pozival k večji samozavesti in zavedanju, da vsak glas šteje.

Za konec je zagorel tudi kres – luč upanja. »Ogenj predstavlja dom, ognjišče in ta daje občutek povezanosti, varnosti in v takšnem vzdušju so nam vrednote domovine zelo blizu. Čutimo, da smo tu doma,« je dodal častni govorec.

DSC01315

Članek želim zaključiti s Cankarjevim citatom, ki pravi: »O domovina, ko te je Bog ustvaril, te je blagoslovil z obema rokama in rekel »Tod bodo živeli veseli ljudje!«. Skopo je meril lepoto, ko je trosil po zemlji od Vzhoda do Zahoda, šel mimo silnih pokrajin, pa se ni ozrl nanje – puste leže tam, strme proti nebu s slepimi očmi in prosijo milosti. Nazadnje mu je ostalo polno prgišče lepote. Razsul jo je na vse štiri strani, od štajerskih goric do strme tržaške obale, od Triglava do Gorjancev in rekel: »Veseli ljudje bodo živeli tod, pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje!«. Kakor je rekel tako se je zgodilo – in zrasla so nebesa pod Triglavom.«

Vse najboljše, draga Slovenija.  

[simpleviewer width=100% height=700 id=850]

Kristina Strašek

celje-fokus-2015-polsi