Na katere srednje šole na Celjskem se je za šolsko leto 2021/2022 vpisalo največ devetošolcev?


Do prejšnjega četrtka so imeli devetošolci čas, da prenesejo vpisnice iz ene srednje šole na drugo. Tako je sedaj znano tudi dokončno število vpisanih dijakov na posamezne srednješolske programe ter kje bo verjetno potrebna omejitev vpisa.

Na vseh programih, kjer je bilo vpisanih več dijakov, kot je bilo prostih mest, pa kljub vsemu ni nujno pričakovati omejitve vpisa. O morebitnih omejitvah vpisa v posameznih programih bodo devetošolci seznanjeni 21. maja, ko bo ministrstvo na svoji spletni strani objavilo seznam šol, ki bodo letos omejile vpis. Do takrat se lahko na nekaterih šolah in izobraževalnih programih obseg razpisanih mest poveča, saj bo ministrstvo v maju odločalo o morebitnih predlogih šol za povečanje obsega razpisanih mest.

Znani so dokončni podatki glede števila vpisov na posamezne srednje šole za šolsko leto 2021/22, delno pa tudi informacija o tem, na katerih šolah se lahko pričakuje omejitev vpisa. Nekatere srednje šole bodo sicer še podale predloge za povečanje števila vpisnih mest za določene programe. Devetošolci bodo končno informacijo o morebitni omejitvi vpisa na posameznih šolah oz. programih dobili 21. maja.

V srednješolske programe za šolsko leto 2021/2022 se je sicer do 2. aprila na skupno 24.108 razpisanih mest prijavilo 20.049 kandidatov, svojo prijavo pa pozneje na drugo šolo ali izobraževalni program preneslo 1.665 kandidatov. Osnovno šolo sicer letos oknčuje 19.191 devetošolcev (lani 18.053).

Največ kandidatov se je prijavilo na programe srednjega strokovnega izobraževanja (8.614 oz. 42,9 odstotka) in na gimnazijske programe (7274 oz. 36,3 odstotka).

Najmanjši interes je za programe nižjega poklicnega izobraževanja (470 prijavljenih kandidatov  oz. 2,3 odstotka). Za programe srednjega poklicnega izobraževanja so bile oddane 3.703 prijave oz. 18,5 odstotka vseh prijav.

Srednje šole, katerih povpraševanje je preseglo ponudbo

Spodaj predstavljamo podatke o tem, na katere srednješolske programe na Celjskem se je vpisalo več kandidatov, kot je bilo razpisanih prostih vpisnih mest.

V grafu na dnu novice pa je prikazanih 10 najbolj zaželjenih programov na Celjskem in nekaj tistih v katerih bodo učilnice skoraj samevale.

Stanje prijavljenih na dan 2. apila 2021, torej pred prenašanjem vpisnic, lahko preverite tukaj.

I. gimnazija v Celju:

 • program Gimnazija – vpisanih je 17 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 140; število vpisanih devetošolcev: 157 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 123)
 • program Gimnazija (športni oddelek) – vpisanih je 5 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 18; število vpisanih devetošolcev: 23 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 46)

Šolski center Celje, Gimnazija Lava:

 • program Gimnazija – vpisanih je 13 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 112; število vpisanih devetošolcev: 125 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 101)
 • program Tehniška gimnazija – vpisanih je 6 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 34 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 40)

Gimnazija Celje – Center:

 • program Gimnazija – vpisanih je 13 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 112; število vpisanih devetošolcev: 125 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 201)
 • program Predšolska vzgoja – vpisanih je 10 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 84; število vpisanih devetošolcev: 94 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 104)
 • program Umetniška gimnazija – Likovna smer – vpisanih je 7 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 35 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 45)

Ekonomska šola Celje, Gimnazija in srednja šola:

 • program Ekonomska gimnazija – vpisanih je 26 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 54 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 56)
 • program Ekonomski tehnik – vpisanih je 14 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 70 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 67)

Srednja zdravstvena šola Celje:

 • program Bolničar negovalec – vpisani so 4 devetošolci več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 52; število vpisanih devetošolcev: 56 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 56)
 • program Kozmetični tehnik – vpisanih je 8 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 64 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 88)
 • program Zdravstvena nega – vpisanih je 17 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 140; število vpisanih devetošolcev: 157 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 175)

Šolski center Celje, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo:

 • program Elektrikar – vpisani so 3 devetošolci več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 26; število vpisanih devetošolcev: 29 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 34)
 • program Elektrotehnik – vpisani so 3 devetošolci več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 59 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 46)
 • program Tehnik računalništva – vpisanih je 6 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 62 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 89)

Šolski center Celje, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko:

 • program Frizer – vpisanih je 11 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 78; število vpisanih devetošolcev: 89 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 89)
 • program Avtoserviser – vpisani so 3 devetošolci več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 52; število vpisanih devetošolcev: 55 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 55)
 • program Logistični tehnik – vpisan je 1 devetošolec več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 29 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 28)
 • program Preoblikovalec tekstilij – vpisan je 1 devetošolec več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 16; število vpisanih devetošolcev: 17 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 17)

Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije:

 • program Medijski tehnik – vpisanih je 17 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 73 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 85)
 • program Mehatronik operater – vpisanih je 13 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 26; število vpisanih devetošolcev: 39 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 46)
 • program Strojni tehnik – vpisanih je 5 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 61 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 58)
 • program Tehnik mehatronike – vpisanih je 6 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 34 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 56)

Šolski center Šentjur, Srednja poklicna in strokovna šola:

 • program Mehanik kmetijskih in delovnih strojev – vpisanih je 6 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 26; število vpisanih devetošolcev: 32 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 33)
 • program Pomočnik v biotehniki in oskrbi – vpisan je 1 devetošolec več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 16; število vpisanih devetošolcev: 17 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 17)
 • program Veterinarski tehnik – vpisanih je 6 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 34 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 43)

Šolski center Velenje, Elektro in računalniška šola:

 • program Tehnik računalništva – vpisanih je 7 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 63 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 52)

Šolski center Velenje, Gimnazija:

 • program Umetniška gimnazija – likovna smer – vpisana sta 2 devetošolca več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 14; število vpisanih devetošolcev: 16 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 11)
 • program Gimnazija (športni oddelek) – vpisanih je 6 devetošolci več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 18; število vpisanih devetošolcev: 24 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 24)

Šolski center Velenje, Šola za strojništvo, geotehniko in okolje:

 • program Strojni tehnik – vpisana sta 2 devetošolca več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 30 – pred prenašanjem vpisnic je bilo vpisanih 29)

Na vseh ostalih srednješolskih programih na Celjskem je vpisano manj oz. enako število devetošolcev, kolikor je bilo razpisanih prostih mest. Natančne podatke o številu vpisov na vseh srednjih šolah v Sloveniji si lahko prenesete TUKAJ (klik).

Najbolj in najmanj zaželjeni programi v srednjih šolah na Celjskem

Najmanj vpisanih devetošolvec beležijo na programih Geotehnik in Inštalater strojnih inštalacij (ŠC  Velenje – Šola za strojništvo, geotehniko in okolje). Na vsakega izmed teh programov sta se vpisala po dva devetošolca. Po trije devetošolci so se vpisali na programe Strojni mehanik (ŠC  Velenje – Šola za strojništvo, geotehniko in okolje), Tehnik steklarstva (Šolski center Rogaška Slatina) ter Izvajalec suhomontažne gradnje in Tesar (Šolski center Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja).

B.S.