Na novi koronavirus pozitivna zdravstvena delavka v ZD Celje. Bila je v stiku s sodelavci in pacienti

18. 03. 2020 13:53

V Zdravstvenem domu Celje so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom COVID-19 pri zdravstveni delavki iz ZD Celje.

Po potrditvi oklužbe so vse njene sodelavce izolirali in jih bodo poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili, glede na rezultate testiranj pa bodo ukrepali dalje. V ZD Celje trenutno izvajajo vse potrebne epidemiološke ukrepe, da bi kar najbolj omilili morebitne posledice.

Delavka v stiku s pacienti in sodelavci

Zdravstvena delavka iz ZD Celje, ki je zbolela za koronavirusom, je bila v ponedeljek še asimptomatska (ni kazala znakov okužbe). Bolnike je obravnavala na varni razdalji, kjer ni bilo možnosti tesnega stika. Poleg tega je nosila zaščitno kirurško masko. V ponedeljek je bila v kontaktu s 3 pacienti in 10 ljudmi iz kolektiva ZD Celje. Osebje je v samoizolaciji in bo testirano. Vsi pacienti so obveščeni, naročena jim je samoizolacija. Ukrepi po navodilih epidemiologa se izvajajo.

V torek, na dan, ko je zdravstvena delavka zbolela, je pred prihodom na delovno mesto sporočila, da ima zmerno povišano telesno temperaturo, zato ji je bil odrejen bris. Pozitiven rezutat brisa je bil znan v torek zvečer ob 23.00, ko so takoj obvestili epidemiologa. V ZD Celje se sedaj ravnajo po njegovih navodilih. Asimptomatska zdravstvena delavka bi lahko bila sicer premeščena na delovno mesto, kjer ne bi imela stikov z ostalimi osebami, če pa zboli, pa se odredi samoizolacija oz. sledi postopek, kot pri vseh okuženih.

Ukrepi, ki se trenutno izvajajo v ZD Celje so:
  • takoj razkuževanje prostorov in iskanje stikov;
  • osebju ZD Celje, ki je bilo v (netesnih) stikih, že pred prihodom v službo odrejena samoizolacija, naročeno je testiranje čez nekaj dni;
  • vsi pacienti, ki so bili pri zdravstvenem delavcu (ki v ponedeljek še NI IMEL SIMPTOMOV, zato je verjetnost okužbe manjša), so bili telefonično obveščeni, naročena jim je samoizolacija, imajo tudi navodilo, da se javijo IOZ, če zbolijo;
  • ko bodo znani rezultati brisov osebja, bodo v skladu z navodilom epidemiologa ukrepali dalje;
  • do nadaljnjega ostaja oddelek Psihiatrije zaprt, nujne zadeve rešujejo preko telefona.

ZD Celje vse občane poziva, da v primeru obolenj, pokličejo svojega osebnega zdravnika in ne hodijo v ZD Celje.

Danes je bila potrjena tudi okužba pri zaposleni v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. V domu starejših Lipa Štore, pa so bili vsi testi na COVID-19 pri tamkaj zaposlenih negativni. Več tukaj.

Danes uradno okuženih 11 več, realne številke zagotovo veliko višje

Najnovejši podatki kažejo, da je bilo danes, do 14. ure na okužbo z novim koronavirusom testiranih 8730 oseb. Okužba pa je bila potrjena pri 286 osebah. To je zgolj 11 več kot včeraj, a uradni podatki za Slovenijo že nekaj časa ne izkazujejo realnega števila obolelih, saj se testiranja opravljajo samo še v nujnih primerih. Število uradno potrjenih okužb s COVID-19 po občinah najdete na spletni strani NIJZ-a (klik)

Petek, 13. marec: 141 okuženih, 4346 testiranih; Sobota, 14. marec: 181 okuženih, 5369 testiranih; Nedelja, 15. marec: 219 okuženih; Ponedeljek, 16. marec: 253 okuženih; Torek: 275 okuženih; Sreda, 18. marec: 286; skupaj 8730 testiranih.

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)
Spodaj lahko spremljate število okuženih po regijah (avtor inforgrafike je MMC RTV Slovenija):

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite ali pojdite na vstopne točke (zemljevid spodaj)!

V Splošni bolnišnici Celje so v okviru urgentnega centra vzpostavili posebno telefonsko številko, na katero lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38°C, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oz. so bili v stiku z okuženimi osebami).

Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči.

Telefonska številka je 03 423 30 79, dosegljiva je 24 ur na dan.

koronavirus-informacije

Ste vedeli? Otroci niso rizična skupina, so pa odlični prenašalci bolezni in lahko ogrozijo predvsem dedke in babice. Če vas zanima več, preberite članek: Otroci in koronavirus: z njim se okužijo in ga prenašajo, a redko zbolijo.

B.S., foto: G.K.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 0,906 seconds.