Ob prazniku Mestne občine Celje župan podelil najvišja občinska priznanja (foto in video)

12. 04. 2013 12:14

S sinočnjo osrednjo slovesnostjo ob prazniku Mestne občine Celje, na kateri je župan Bojan Šrot podelil najvišja priznanja, celjske grbe, je mesto ob Savinji doživelo vrhunec dogajanj v sklopu praznovanja MOC. Na prireditvi, s katero so obeležili 562 let od podelitve mestnih pravic, so bili v ospredju izjemni Celjani in Celjanke, ki soustvarjajo zgodovino Celja.

Začetek slovesnosti, ki je potekala v Narodnem domu, je naznanil kratki promocijski film, prelet zgodovine Celjskih grofov. Nato so v ospredje stopili izjemni Celjani, prejemniki celjski grbov, letos jih je bilo devet.

Zlati celjski grb je prejel nekdanji vrhunski atlet in arhitekt Jože Kopitar, srebrna celjska grba sta prejela Prostovoljno gasilsko društvo Teharje in dolgoletni mentor, modelar Eduard Zagozda. Bronaste celjske grbe so prejeli podjetnik, avtoklepar Janko Razgoršek, Hiša kulture Celje in KUD Galerija Plevnik – Kronkowska. Kristalne celjske grbe so prejeli diplomantki Selma Duranovič in Jasmina Šepetavc ter diplomant Tine Malgaj.

Prihod župana in dobitnikov najvišjih priznanj MOC.

Celjske grbe je nagrajencem podelil župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je v svojem nagovoru izpostavil njihovo izjemnost: »Celje ima za sabo 2000 let veličastne zgodovine, ki so jo sooblikovali izjemni ljudje. Zapustili so nam neprecenljivo dediščino, na katero smo ponosni in nam hkrati nalaga dolžnost in obvezo, da jo ohranjamo. Ob bok tem izjemnim ljudem postavljamo tudi naše nagrajence, ki izstopajo iz povprečja in se zavedajo, da je za uspeh potrebno nekaj več, vztrajnost, trdo delo in volja. Mesto potrebuje takšne ljudi, da je lahko uspešno in prijetno življenjsko okolje.«

Seveda je župan spregovoril tudi o dveh največjih projektih, ki bosta tudi v prihodnjih letih zaznamovala Celje – o prenovi starega mestnega jedra in ukrepih za poplavno varnost. Med drugim je izpostavil različna, nasprotujoča se mnenja o omenjenih projektih: “Živimo v nekem virtualnem času, ko je veliko ljudi prepričanih, da živimo slabo. Nekateri tekmujejo v tem, da bi stvari prikazali čim bolj negativno. Občutek imam celo, da so se mnogi sprijaznili s tem, da sta črnogledost in pesimizem del našega vsakdanjega življenja. Ni prav, da smo pozabili na pohvale, saj imamo kaj pohvaliti.”

Na slovesnosti je nagovoril tudi nagrajence in ostale udeležence osrednjega dogodka on prazniku MOC, obenem pa Celjankam in Celjanom čestital in jim zaželel, da bi bili še naprej ponosni prebivalci knežjega mesta. O nagrajencih je povedal: “Da je možen tudi drugačen pogled na svet dokazujejo naši nagrajenci in danes je priložnost, da jih pohvalimo, jim čestitamo in se z njimi veselimo uspehov. Prav je, da se veselimo uspehov drug drugega, saj je to prava pot, da bomo dobri in uspešni tudi kot lokalna skupnost. Pozabljamo, da živimo v čudoviti deželi in da velika večina preostalega sveta živi slabše kot mi. Marljivost, vztrajnost in volja so pot za izhod iz krize, ki ni prva in najverjetneje tudi ne zadnja. Naučimo se uživati v majhnih radostih življenja in naj naš nasmeh gospodari skozi vse leto.”

Slavnostni dogodek so povezovali moderatorji Neža Strenčan, Sabrina Zavšek in Žiga Deršek, ki so se ob spremljavi Big banda I. gimnazije v Celju predstavili tudi kot odlični pevci. Kot gostje so nastopili tudi mladi pevci in pevke OPZ IV. OŠ Celje, ki letos obeležuje petdesetletnico.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete nagovoru župana MOC Bojana Šrota, v drugem pa zahvali in kratki izjavi dobitnika zlatega celjskega grba Jožetu Kopitarju.

Spodaj pa si lahko ogledate galerijo fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=355]

v/t/f: Egon Horvat

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
190 queries in 4,055 seconds.