Na počitnice v Dalmacijo? Na katere mejne prehode s celjske smeri, da bo čim manj čakanja …


Smo na vrhuncu turistične sezone, ki jo izkazujejo tudi zastoji na cestah in mejnih prehodih. V Obsotelju je med najbolj obremenjenimi mejni prehod Dobovec, kjer se je minuli vikend za izstop iz države čakalo tudi do štiri ure.

Kašna je gneča na naših mejnih prehodih in kako naj potniki ravnamo v času glavne poletne prometne konice, smo povprašali tudi pristojno policijo.

Slovenci, med katerimi si po podatkih Statističnega urada Slovenije dopust oz. potovanje privošči 1,2 milijona državljanov, kar predstavlja 69 odstotkov, najraje dopustujemo na Hrvaškem. V letu 2019 je bilo kar 61 odstotkov vseh zasebnih potovanj v tujino opravljenih na Hrvaško, med priljubljenejšimi pa so tudi sosednji Italija in Avstrija.

Za potovanje se najraje odločimo v lastni režiji, s tem pa se hočeš nočeš srečujemo z zastoji na mejnih prehodih. Slovenija ima na meji s Hrvaško 57 mejnih prehodov, od tega 32 prehodov za mednarodni promet in 25 za obmejni promet.

Na celjskem območju lahko potniki mejo prečkajo na štirih mednarodnih mejnih prehodih in treh obmejnih prehodih. Mejni prehodi za mednarodni promet so Bistrica ob Sotli–Razvor, Imeno–Miljana, Rogatec–Hum na Sutli in Dobovec–Ljupinjak. Obmejni mejnih prehodi so Rajnkovec–Mali Tabor, Podčetrtek–Luke Poljanske in Sedlarjevo–Plavič.

Potniki, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, lahko s potnimi listom ali osebno izkaznico mejo prečkajo tako na mednarodnem kot obmejnem mejnem prehodu, razlika je le, da mednarodni obmejni prehodi obratujejo 24 ur na dan, medtem ko so malo obmejni prehodi povečini v nočnih urah zaprti.

Kakšno je bilo dogajanje na mejnih prehodih v Obsotelju v zadnjih 14- dneh?

Mejni prehodi so v poletnih mesecih bolj obremenjeni.

Dogajanje v zadnjih dveh tednih kaže, da je na celjskem območju najbolj obremenjen Mejni prehod Dobovec pri Rogatcu. Milena Trbulin iz PP Celje razlaga: »Na mednarodnem mejnem prehodu Dobovec že običajno prečka državo večje število tovornih vozil. Glede tovornega vstopa so obremenjeni ponedeljki, kjer je čakalna doba tovornih vozil na vstopu od ene do dveh ur. V času letne turistične sezone zaznavamo povečan promet potnikov, ki so namenjeni v turistične kraje v Republiki Hrvaški, praviloma je tako povečan promet na izstopu iz države od petka popoldan do nedelje, povečan promet pri vstopu pa praviloma beležimo ob nedeljah popoldan. Na mednarodnem mejnem prehodu Bistrica ob Sotli je prometa manj, v zadnjih vikendih so tudi pri njih beležili več potnikov pri izstopu. Prejšnjo soboto je bil tudi pri izstopu potnikov iz države obremenjen maloobmejni mejni prehod Rajnkovec.«

V zadnjih dveh vikendih je bila čakalna doba na MMP Dobovec pri izstopu iz države v povprečju dve do štiri ure, kar je povzročilo okoli 10-kilometersko kolono vozil. Zaradi sproščanja prometa v Rogatcu so policisti PP Rogaška Slatina oba vikenda usmerjali promet na manj obremenjene mejne prehode. Prav tako so povečali število kolon za izstop iz države. Na vstopu je bila čakalna doba največ 30 minut.

Na MMP Bistrica ob Sotli so doslej beležili daljši zastoj dvakrat: zadnjo junijsko nedeljo je bilo v večernih urah potrebno za vstop v državo počakati pol ure, 9. julija v popoldanskih in večernih urah pa uro in pol. Ob večjem navalu prometa na mejnem prehodu odprejo dve koloni.

Promet potnikov preko mejnih prehodov Postaje mejne policije Rogatec po
ključnih koncih tedna:

Datumski interval Število potnikov Vozila
28. – 30. maj 2021 11.903 5.638
25. – 27. junij 202 20.041 9.819
2. – 4. julij 2021 29.713 14.524
9. – 11 julij 2021 26.208 13.679

Vir: PU Celje

Potniki naj poiščejo drugo možnost

Da se izognete čakanju na mejnem prehodu pri prečkanju državne meje na policiji svetujejo, da potniki izberejo manj obremenjene mejne prehode. »Potniki naj koristijo mejne prehode za obmejni promet kot sta MPOP Podčetrtek in MPOP Sedlarjevo ter mejni prehod za mednarodni promet z omejitvijo kot je MMP Imeno, katere lahko prečkajo vsi državljani EU,« pravi Ivan Siuka iz MMP Bistrica ob Sotli.

Prav tako naj načrtujejo prehod v manj obremenjenih delih dneva. »Glede na trenutno statistiko povečanega prometa predlagamo potovanja v dneh, ki so manj obremenjeni, torej med ponedeljkom in četrtkom. V primeru potovanja v obremenjenih dneh, torej od petka do nedelje pa priporočamo prečkanje meje po 17. in 18. uri, saj se takrat izstopni promet na mejnih prehodih umiri,« še dodajajo na PU Celje ter svetujejo, da imajo potniki pripravljena potrdila, ki jih zahtevajo za prehod meje, saj v nasprotnem primeru podaljšujejo čakalno dobo.

Od četrtka v veljavi novi pogoji vstopa v Slovenijo. Več o tem v tej novici.

E.Š., foto: Policija, splet