Na prenovljeni železniški postaji v Celju tudi dvigala za gibalno ovirane


Na skoraj dokončno prenovljeni železniški postaji v Celju so za gibalno ovirane postavili zgolj manjšo stopniščno dvižno ploščad, ki pa ne zadosti potrebam vseh invalidov.

Dvigala na celjski postaji niso zgradili zaradi prezahtevnosti projekta.

Z novo tehnologijo in možnostmi izvedbe del bodo sedaj dvigala vendarle zgradili.

Potem, ko je že kazalo, da prenovljena železniška postaja v Celju ne bo dobila dvigala za gibalno ovirane, temveč bo za te poskrbljeno zgolj s stopniščno dvižno ploščadjo, naj bi sedaj vendarle zgradili dvigalo, piše Dnevnik.

Železniška postaja v Celju počasi dobiva svojo končno podobo, a mnoge je zmotilo dejstvo, da prenovljena železniška postaja ne premore dvigala za gibalno ovirane. Glede na to, da je pretočnost potnikov na celjski postaji dokaj velika, poleg tega pa država, tudi z zadnjimi investicijami v prenovo železniške infrastrukture, spodbuja vse državljane (tudi invalide) k uporabi vseh javnih prevoznih sredstev, bi bilo namreč pričakovati, da bodo tudi v Celju zgradili dvigala, ki bi gibalno oviranim omogočila lažji dostop do peronov. Toda za potrebe invalidov so postavili zgolj manjšo stopniščno dvižno ploščat, ki pa potrebam vseh potnikov-invalidov nikakor ne zadosti.

Za dvigala se v Celju naj nebi odločili zaradi zahtevnosti izvedbe projekta. Za izgradnjo bi bilo namreč potrebno porušiti obstoječi podhod ter zgraditi novega, odstraniti bi morali tudi en tir in prestaviti perone, kar bi posledično pomenilo velike ovire v prometu in trajno zmanjšanje prepustnosti postaje.

Sedaj pa so našli novo možnost za postavitev dvigal. Tudi pri načrtovanju prenove železniške postaje v Mariboru so namreč naleteli na podobno težavo, ki pa je bila rešena s pomočjo novih tehnologij in možnosti izvedbe tovrstnih del.

Sedaj preverjajo ali je mogoče podobno rešitev aplicirati tudi v Celju, in kot kaže trenutno, naj bi bila izgradnja treh dvigal na ta način izvedljiva tudi v Celju. Dvigala torej kljub vsemu na koncu vendarle bodo.

iskrena-spoved-polsi-vojnik