Na trojanskem AC odseku sekcijsko merjenje (povprečne) hitrosti


S ponedeljkom je na odseku štajerske avtoceste med Trojanami in predorom Podmiljem proti Ljubljani po večkratnem zamiku zaradi pridobivanja soglasij začel delovati sistem merjenja povprečne hitrosti vožnje, na podlagi katerega bo Policija kršiteljem izrekala globe.

Meritve zgolj proti glavnemu mestu

Policija bo na petkilometrskem odseku, kjer je omejitev vožnje 100 km/h, izvajala med priključkom Trojane in izvozom iz predora Podmilj (oz. prvim elektronskim portalom po izvozu iz navedenega predora). Tako imenovano sekcijsko merjenje hitrosti vožnje bo potekalo zgolj v smeri proti Ljubljani.

Podrobneje o načinu merjenja hitrosti

V praksi bo sekcijsko merjenje na dolžini 5.114 metrov, potekalo tako, da bo najprej prva kamera na portalu pred predorom Trojane zabeležila registrsko številko vozila (fotografija se bo shranila kot zakodirana v sami kameri) in čas prevoza, nato pa še druga, nameščena na portalu po izvozu iz predora Podmilj. Kameri bosta nato poslali registrsko številko (in ne fotografije vozila) v pristojni center Policije.

Ko bo prek ustreznega sistema ugotovljena hitrost vožnje med kamerama, bo zgolj pri kršiteljih kamera posredovala v center tudi fotografijo vozila. Ob tem na DARS poudarjajo, da ne gre za snemanje, ampak za fotografiranje: v primeru, da ni kršitve, se fotografija izbriše v kameri, v nasprotnem primeru se fotografija posreduje na strežnik, ki je v prostorih in pristojnosti Policije. Pravijo tudi, da s podatki ne bo mogoče manipulirati oz. jih brisati ali spreminjati.

Povprečna ali najvišja hitrost?

Na spletnem mestu DARS so zapisali, da mora voznik: “Na daljšem odseku upoštevati predpisano najvišjo dovoljeno hitrost in ne le na krajšem odseku, kot je to pri stacionarnih radarjih,” kar se lahko bere različno, tudi tako, da se nikjer ne smete peljati hitreje od 100 km/h. V resnici je pomembna povprečna hitrost na celotnem odseku, kar teoretično pomeni, da lahko dele poti prevozite z zelo različnimi hitrostmi

Spodaj primer izpisa prekoračitve hitrosti:

prekoracitev_hitrosti_trojane_primer_2_2017