Na Ulici XIV. divizije bo začel poskusno obratovati sistem vozlišča P+R

17. 05. 2020 10:30

Za sistem vozlišča P+R (Park and Ride), ki so ga zgradili na Ulici XIV. divizije v Celju, so prejeli uporabno dovoljenje, zato  bodo v prihodnjem tednu začeli s poskusnim obratovanjem.

park_and_ride_2020_2Prva električna kolesa, ki so namenjena tistim, ki tam parkirajo svoj osebni avto, bodo uporabnikom  že na voljo. Uradno svečano otvoritev načrtujejo v juniju ali juliju, ko naj bi se življenje zaradi rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa vrnilo v ustaljene tirnice. V prehodnem obdobju bo uporaba sistema brezplačna.         

Kot je znano, so sistem vozlišča P+R začeli graditi lani poleti. Konec leta so zaključili z gradbenimi deli, spomladi pa smo začeli nameščati opremo. Naložba je ocenjena na okoli 450.000 evrov. Dobrih 229.000 evrov bodo dobili iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, ostali denar pa smo zagotovili v  proračunu.

park_and_ride_2020_1V sklopu projekta so zgradili 35 parkirnih mest za osebna motorna vozila. Tri parkirna mesta so namenjena  invalidom, štiri pa voznikom električnih avtomobilov.

Neposredno ob parkiriščih je predvidenih 35 stojal za kolesa v sistemu javne izposoje koles (KolesCE). Postavili so servisno stojalo za nujna popravila koles, varovano pokrito kolesarnico za pet koles in uredili osem parkirnih mest za avtodome.

park_and_ride_2020_4Namestili so tudi polnilno postajo za električne avtomobile in zasadili nova drevesa. Z odprtjem sistema vozlišča P+R bodo po vzoru drugih sodobnih evropskih mest ponudili možnost cenovno ugodnega in udobnega parkiranja z neposrednim dostopom do javnega prometa.

Sistem vozlišča P+R so zgradili na odlični lokaciji ob robu mesta, ki obiskovalcem omogoča hiter dostop do kulturnih, zgodovinskih in turističnih znamenitosti, Mestnega parka in med drugim do Mestnega gozda.

Nenazadnje ponuja tudi čudovit razgled na Stari grad Celje in Savinjo.

*foto: MOC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
140 queries in 0,722 seconds.