Na urgenci SB Celje zaradi navala nenujnih pacientov uvajajo plačilo

25. 07. 2018 15:54

Nenujne zdravstvene storitve, ki jih pacienti uveljavljajo v ambulantah Splošne nujne medicinske pomoči v Urgentnem centru Celje, bodo od 30. julija naprej plačljive.

Vse od začetka delovanja celovitega Urgentnega centra Celje v Splošni bolnišnici Celje beležijo veliko rast števila obiskov pacientov v ambulantah Splošne nujne medicinske pomoči Urgentnega centra Celje.

Povprečno dnevno število pacientov, ki so obravnavani v teh ambulantah, se je v letu 2017 glede na leto 2016 povečalo za skoraj 25 %, v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa beležimo še dodatno 10 % rast.

Obenem opažajo, da zdravstvene težave velike večine teh pacientov ne zahtevajo nujnega zdravljenja v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja in bi jih pacienti lahko urejali pri izbranem osebnem zdravniku ali v lokalnem zdravstvenem domu.

Zato so se v Splošni bolnišnici Celje odločili, da bodo, v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja, od 30. 7. 2018 naprej, od pacientov, ki bodo v ambulantah SNMP uveljavljali nenujne zdravstvene storitve, zahtevali plačilo storitev. S tem želijo omejiti delež nenujnih zdravstvenih obravnav in tako izboljšati dostopnost oz. skrajšati čas obravnave tistih, katerih zdravstveno stanje zahteva nujno zdravljenje.

Enota Splošne nujne medicinske pomoči (SNMP) je organizirana za izvajanje nujnih ukrepov zdravnika in zdravstvene ekipe pri osebi, ki je zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožena, oziroma pri kateri bi glede na bolezenske znake v kratkem času lahko prišlo do takšne ogroženosti.

Nujnih storitev opredeljenih v 103. členu Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (Pravil OZZ) ni potrebno plačati, če ima pacient urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Pravila ZZZS (252. člen Pravil OZZ) pa določajo, da lahko izvajalec zdravstvene dejavnosti zahteva celotno ceno storitev, ki jih zavarovana oseba uveljavlja pri zdravniku, ki ni njen osebni zdravnik in ne gre za nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč.

V urgentni ambulanti pacienti tudi ne morejo dobiti napotnic za naročene preglede, receptov za zdravila, ki jih redno jemljejo in zdravniška potrdila.

Pacienti, ki bodo želeli biti pregledani v ambulanti SNMP, bodo poslej morali izpolniti izjavo in s podpisom potrditi, da soglašajo z možnostjo, da bodo v nenujnih primerih plačniki storitev. Presojo ali gre za uveljavljanje nujne ali nenujne zdravstvene storitve bo opravil zdravnik, ki bo pacienta obravnaval v ambulanti.

 

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
180 queries in 0,757 seconds.