Nadaljevanje obravnave zaradi podtaknjene bombe v Vegradu


Danes se je na celjskem okrožnem sodišču nadaljevala obravnava zaradi septembra lani podtaknjene bombe na vhodnih vratih upravne stavbe Vegrada. 50-letni Bojan Poplaz, ki je obtožen, da je podtaknil to bombo, se je na predhodni obravnavi v marcu zagovarjal, da ni nikoli delal v Vegradu in z njim ni bil nikoli povezan.

Po podatkih tožilstva naj bi Poplaz, ki je že od aretacije v priporu, sam izdelal ročno bombo in jo osebno v noči na 1. september 2010 namestil na vhodna vrata v Vegradu, kjer se bomba ni aktivirala.

Med hišno preiskavo na domu osumljenega na Ostrožnem pri Celju so policisti na računalniku osumljenca našli dve fotografiji Vegrada, zasegli so mu tudi nekaj kosov streliva za dolgocevno orožje, več mobilnih telefonov in druge predmete, poročajo na spletnem portalu Dnevnik.

Poplaza so v preteklosti že obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, tako v Sloveniji kot tudi v Nemčiji, kjer je bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora, prav tako poročajo na spletnem portalu Dnevnik.

Na današnji obravnavi je celjsko višje sodišče zavrnilo zahtevo po odpravi pripora zoper obtoženca. Še vedno pa niso prejeli odgovora varnostne službe, ali je imela dovoljenje za snemanje poslovnih prostorov. Obramba se namreč sklicuje na dejstvo, da na vhodnih vratih naj ne bi bilo nalepke, da je objekt varovan z videonadzorom in da so bili posnetki, ki prikazujejo nastavljanje bombe pridobljeni nezakonito. 

Sojenje se bo nadaljevalo 10. maja.