WHO opozarja na tveganje in potencialno velike posledice pri različici omikron, manj zaskrbljeni so lahko prebolevniki

29. 11. 2021 12:48

Zaenkrat še nisno znane razsežnosti, ki bi jih lahko dosegla nova različica novega koronavirusa z več deset mutacijami, a Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, na veliko tveganje, ki ga predstavlja zelo hitro nalezljivi omikron ter posledice, ki bi lahko nastale ob izbruhu te različice. Zelo hitra sposobnost širjenja in bojazen, da so bile mutacije morda uspešne pri izogibanju imunske zaščite, ki jo že imajo prebolevniki oz. cepljeni, vzbuja največjo zaskrbljenost.

O okužbah z novo različico poročajo iz čedalje več držav, tudi v EU (v Sloveniji različica omikron uradno še ni potrjena), a za zdaj še naj ne bi bilo poročil o morebitnih smrtnih žrtvah te različice. Prva opažanja, ki jih je sporočilo južnoafriško zdravniško združenje, kažejo, da bolniki, ki so se v Južni Afriki okužili z novo različico omikron, za zdaj niso resneje zboleli. A pri tem velja opozoriti, da gre predvsem za skupino mlajših ljudi, skrbi pa kakšen bo potek bolezni ob okužbi z novo različico pri starejših, sploh tistih s kroničnimi boleznimi. Zadnja opažanja v južnoafriški regiji Gauteng, kjer je bil omikron prvič identificiran, pa kažejo na povečano število okužb ter hospitalizacij. Število slednjih se je v zadnjih dveh tednih v omenjeni regiji potrojilo. Ni še jasno, ali je do rasti hospitaliziranih oseb prišlo zaradi povečane sposobnosti virusa, da povzroča težji potek bolezni, ali zaradi povečane nalezljivosti.

Nekoliko pomirjujoče je mnenje strokovnjakov, saj naj bi prve ugotovitve kazale, da obstoječa cepiva ščitijo pred okužbo z novo različico, vendar manj kot pred delto. Medtem je imunolog Alojz Ihan za TV Slovenija povedal, da strokovnjake najbolj zanima, kako se bo ta različica obnašala pri cepljenih, “Če se vsa protitelesa ne vežejo, lahko sledi manjša odpornost. Manj skrb vzbujajoče pa je stanje za prebolevnike, saj ti navadno razvijejo protitelesno in celično imunost na veliko virusnih komponent in tukaj ni verjetno, da bi se drugače obnašali do nove različice kot se na primer do delte.”

Kako veliko nevarnost predstavlja različica omikron in ali bomo pri bojevanju z novim koronavirusom potisnjeni kakšen korak ali več nazaj bo natančneje znano v naslednjih dneh oz. tednih.

Epidemija še naprej upada

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 23.546 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.034 okužb, kar je 25,6 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.390 oseb.

Opravljenih je bilo 21.320 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 2.226 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.034 okužb z deležem pozitivnih izvidov 46,5 %.

Hospitaliziranih so 1.156 covidni bolniki oz. 16 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 281 potrebuje intenzivno covid nego oz. 4 manj kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 26 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 27 let. Včeraj je umrlo 18 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.206 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 2.318 okuženih oseb (včeraj 2.369). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.821 (včeraj 1.858).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 38.378 (včeraj 39.165).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 31 okužb (prejšnji teden 42). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 6, sledijo Laško 4, Vojnik 3, Kozje 2, Rogaška Slatina 2, Šoštanj 2, Žalec 2, Zreče 2, Braslovče 1, Polzela 1, Prebold 1, Rogatec 1, Šentjur 1, Slovenske Konjice 1, Tabor 1, Velenje 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 249,3 (včeraj 250,9).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 138 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 131). 32 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 13 bolnikov s hudim potekom covida-19, odpustili so 4 prebolevnike, v SB Celje sta umrla covidna bolnika.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.229.226 oseb. To je 58 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.146.504 oz. 54 % vseh prebivalcev (64 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: NYT (nova različica omikron)

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,195 seconds.