Najbolj iskani poklici na Celjskem v zadnjih štirih letih

06. 06. 2018 13:22

Kot smo napovedali v prispevku o omejitvah vpisa na celjskih srednjih šolah, objavljamo poklice, ki so v Celju med najbolj zaželenimi, in tiste, po katerih ni veliko zanimanja. Ob prihajajočem vpisu v novo šolsko leto smo se obrnili na Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ), da vidimo, kakšen je trend prostih delovnih mest.

Za naše mesto smo zbrali podatke o vseh prostih delovnih mestih, tudi glede na področje dela, od leta 2014 do vključno aprila 2018.

Najbolj iskan kader v Celju

Že nekaj časa so daleč najbolj zaželeni tako imenovani poklici za neindustrijski način dela, kar kaže statistika za vsa leta. Celo za letošnje leto se že vidi največ zanimanja za to skupino: V 4 mesecih je objavljenih 535 prostih delovnih mest, kar je krepko več od ostalih skupin del, pri katerih se ta številka povprečno giba okoli 200.

V to skupino ZRSZ uvršča mehanike, gradbince, zidarje, kleparje, betonerje, dimnikarje, steklarje, elektroinštalaterje, kamnoseke, ličarje, livarje, serviserje, keramike, izdelovalce predmetov domače obrti, kontrolorje in ocenjevalce živil in neživilskih izdelkov, mesarje, peke, slaščičarje, šivilje, krojače, mizarje, tesarje, kovače, usnjarje, pleskarje, krovce, tiskarje, monterje, orodjarje, predelovalce sadja, zelenjave, mleka in tobaka, tapetnike in strugarje.

delovna-podrocja-novo
vir: ZRSZ

Preprosta dela kličejo po novi delovni sili!

Največji porast v lanskem letu je opazen pri poklicih za preprosta dela. V preteklih letih je bilo prostih delovnih mest med 274 in 482 na leto. Lani se je ta številka v povprečju zvišala za 376 %, na ZRSZ so zabeležili kar 1.423 prostih mest.

Zelo iskani so torej delavci za preprosta dela (v kmetovanju, visoki in nizki gradnji, predelovalnih dejavnostih, priložnostnih in prekladalnih delih ter raznih ročnih delih), kurirji, dostavljavci, čistilci in pralci (posode, oken, tekstilij, vozil, ipd.), pomočniki v kuhinjah, hotelih in uradih, pripravljavci hrane, delavci za odvoz in razvrščanje odpadkov, pometači, vozniki vprežnih vozil in strojev ter upravljavci ročnih vozičkov in vozil na pedale.

Najmanj iskani poklici

Najmanj povpraševanja je po poklicih v kmetovanju in podobnih področjih, kamor sodijo čebelarji, gozdarji, lovci, poljedelci, kmetovalci na mešanih kmetijah, kmetovalci mešane rastlinske predelave, perutninarji, rejci živali, ribiči, ribogojci, vrtnarji, vinogradniki in sadjarji. Število prostih delovnih mest od leta 2016 ni preseglo števila 16. Takoj za to skupino pa so različni menedžerji, visoki uradniki, zakonodajalci in vodstveni poklici v vzgoji in izobraževanju. V povprečju je na leto objavljenih okoli 45 prostih delovnih mest.

vsa-delovna-mesta-ce-za-la-01
vir: ZRSZ

Lani skoraj 3.000 delovnih mest več kot leta 2014

Prihodnost je kljub vsemu svetla. Število vseh prostih delovnih mest iz leta v leto večinoma narašča, kar velja tudi za Laško in Žalec. V območni službi ZRSZ Celje v zadnjih mesecih beležijo upad stopnje registrirane brezposelnosti za slabe 3 odstotke. V Celju je bilo lansko leto kar 2.878 več prostih delovnih mest kot leta 2014.

Za več uspeha na karierni poti spremljajte tudi aktualna delovna mesta v Celju in okolici, ki jih na našem spletnem časopisu redno objavljamo.

T. Ž

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 0,970 seconds.