Najtežja buča v Mozirskem gaju je letos tehtala več kot pol tone

26. 09. 2022 12:52

Minuli vikend so se na že 12. tekmovanju za najtežjo bučo v Mozirskem gaju pomerile letošnje buče velikanke. Tudi letos je zmago domov odnesel Janko Lovše iz Trebnjega, vendar tokrat brez nove rekordne teže. Slednjega sicer niti pridelovalci niti organizatorji letos, zaradi hude poletne suše in izredno visokih temperatur, niso niti pričakovali.

Lani je najtežja buča tehtala kar 719 kilogramov, torej skoraj 200 kilogramov več kot letošnja zmagovalka. Je pa zato v Mozirski gaj letos prispelo več buč kot lani. Tekmovalo jih je 14.

Najtežja buča, ki jo je pridelal Janko Lovše iz Trebnjega, je tehtala 533 kg. Lovše je sicer tudi lanski zmagovalec, le da mu je lani uspelo pridelati rekordno, 719 kilogramsko bučo. 2. mesto si je prislužil Sebastijan Kojzek iz okolice Litije. Njegova buča je tehtala 490 kg. Na 3. mestu pa je pristala buča tekmovalke Jože Rink Perme, prav tako iz okolice Litije. Tehtala je 465 kg.

Najdaljšo bučo je letos vzgojil Erik Rink Perme. Dolga je bila 148 cm. Laskavi naslov najlepše buče pa je domov odnesla oranžna lepotica Staneta Fojkarja. Tudi ta tekmovalca prihajata iz okolice Litije. Litija je bila letos očitno najugodnejša lega za vzgojo lepih buč.

V Mozirskem gaju so se merile tudi lubenice

Letos je bilo v Mozirskem gaju na ogled tudi največ lubenic do sedaj. Bilo jih je šest, najtežjo pa je pridelal Uroš Fifolt in je tehtala 64 kg.

Od sobotnega tekmovanja tako Mozirski gaj krasijo tudi buče velikanke. Travnik nasproti Kmečke hiše pa poleg tega krasi še okrog 30 cvetnih aranžmajev mladih vrtnarjev in cvetličarjev. Na ogled bodo dokler bodo razmere to dopuščale. Tudi sicer je Mozirski gaj lepo razcveten, zato je sprehod po njem pravi užitek.

Velika jesenska razstava buč in cvetja v Mozirskem gaju bo potekala do vključno 9. oktobra, ko se bo park za nekaj časa zaprl.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 0,953 seconds.