Največ prometnih nesreč motoristov pričakujejo maja


V zadnjih dveh letih je v Sloveniji v prometnih nesrečah umrlo 52 motoristov, od teh samo na Celjskem 8. Največ nesreč se je zgodilo na četrtek, med 15. in 18. uro, povprečna starost umrlih motoristov pa je bila 39 let.  Najpogostejši vzrok je še vedno neprilagojena hitrost, sledi neupoštevanje prednosti, na tretjem mestu pa je nepravilna stran vožnje.

Glede na statistiko se je varnost najranljivejših udeležencev v cestnem zelo poslabšala, ugotavlja Komandir Postaje prometne policije Edi Baumkirher.

Letos smo beležili že kar precej toplih dni, ki so najbolj privlačni predvsem za motoriste in kolesarje.  Na novinarski konferenci je celjska policija znova opozorila na upoštevanje cestno prometnih predpisov, uporabo zaščitne opreme in odsevnih brezrokavnikov.

Komandir Baumkirher  je poudaril, da bodo policisti tudi letos poostrili nadzor nad hujšimi cestnoprometnimi kršitvami – predvsem na najbolj problematičnih odsekih, med katerimi je na prvem mestu cesta Latkova vas – Prebold – Marija reka.

Glede na dolgoletno statistiko lahko letos največ prometnih nesreč motoristov pričakujemo maja v naseljih, avgusta pa izven naselij. Najpogosteje naj bi se zgodile ob sobotah med 15. in 18. uro, med vzroki pa naj bi izstopala neprilagojena hitrost in nepravilno prehitevanje, je prognozo opisal mag. Elvis A. Herbaj iz Oddelka za cestni promet na celjski policiji.

Če imate motor, je zagotovo pametno, da se udeležite katere od preventivnih aktivnosti, ki jih za vas pripravljajo policisti motoristi.

– »Policijska izkušnja kot nasvet« – sobota, 31. marec med 9. in 16. uro, Avto poligon Ljubečna

– Preventivne aktivnosti  – sobota, 14. april med 11. in 14. uro, na sedežu Šole vožnje Relax, Otiški vrh

– Preventivne aktivnosti – vsako soboto v aprilu, Avto poligon Ločica pri Šempetru

Špela Kumer, foto: PU Celje