Najvišje stanovsko priznanje v roke ravnateljice Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Štefanije Kos Zidar


Na tridnevnem srečanju ravnateljic in ravnateljev srednjih šol so, ob izobraževanju in razpravah o aktualni šolski problematiki, podelili tudi najvišja stanovska priznanja Primus. Ta Društvo ravnatelj podeljuje zaslužnim posameznikom za dolgoletno uspešno delo na področju vzgoje in izobraževanja in za prispevek k razvoju slovenskega šolstva.

Med letošnjimi prejemniki priznanja Primus je tudi direktorica in ravnateljica Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Štefanija Kos Zidar. 

Kot nam je zaupala Kos Zidarjeva, ji priznanje osebno veliko pomeni, razume pa ga kot nekakšen certifikat kakovosti šole, ki je odprta in vključujoča.

Tridnevno srečanje ravnateljic in ravnateljev srednjih šol, ki je minule dni potekalo v Radencih, je namenjeno izobraževanju in izmenjavi izkušenj ter idej, da bi izboljšali sistem vzgoje in izobraževanja v korist mladih. Naslavlja izzive, s katerimi se v šolah in družbi nasploh soočajo v zadnjem času. Med drugim je bilo govora o digitalizaciji, vplivu umetne inteligence na izobraževanje, kibernetski varnosti v šolah in sodelovanju srednjih šol s Slovensko vojsko.

Navzoče ravnateljice in ravnatelje je nagovoril minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Posebej se je zahvalil tistim, ki odhajajo v pokoj in so mnoga leta posvetili izgradnji varnega ter spodbudnega učnega okolja za slehernega dijaka ter vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Minister je obenem tudi podelil najvišja stanovska priznanja Primus, med prejemniki katerega je bila tudi ravnateljica Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Štefanija Kos Zidar.

Štefanija Kos Zidar: prednost naše šole je oseben pristop učiteljev do dijakov

Kot nam je zaupala Kos Zidarjeva, ji prejem priznanja v osebnem življenju zelo veliko pomeni, saj “potrjuje, da sem v življenju dosegla cilj, ki sem si ga zastavila pred veliko leti.” Kot pravi, je šola tako postala še bolj prepoznavna v lokalnem, regijskem, državnem in mednarodnem okolju. “V prid temu govorijo številni dosežki in nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih naših dijakov in učiteljev,” izpostavlja ravnateljica.

Kot nadalje poudarja, v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti veliko vlagajo v promocijo poklicev, zato se je iz 174 dijakov v desetih letih vpis povečal za skoraj še enkrat toliko in sicer na 307 dijakov. “Pridobili smo nov program Fotografski tehnik in povečali vpis na ostalih programih. Zelo veliko truda vlagamo v kadre in pedagoški proces v smislu sodelovalnega učenja in  individualizacije,” pravi.

In kaj je prednost njihove šole? Štefanija Kos Zidar izpostavlja oseben pristop učitelja, kjer se lahko vsak dijak in dijakinja izrazi in pri tem kar najbolje razvije svoje talente. “Prijazni učitelji danes, nekoč dijaki naše šole,” karikira.

Kot še pravi, podeljeno priznanje predstavlja nekakšen certifikat kakovosti šole, ki je odprta in vključujoča. “Šola je postala nekakšno stičišče gospodarskih in negospodarskih organizacij, kjer se srečujeta teorija in praksa s področij: hortikulture, aranžerstva in fotografije,” za Celje.info zaključuje direktorica in ravnateljica Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Štefanija Kos Zidar.