Namenu predani novi moderni prostori ZD Celje (foto)

31. 03. 2022 15:21

Namenu je predana obnovljena stavba na Gregorčičevi ulici 6 v Celju, kjer se po novem nahajajo novi, moderno urejeni prostori Zdravstvenega doma Celje. 

ZD Celje je v stavbi v Gregorčičevi 6 pridobil kar 2.900 kvadratnih metrov dodatnih površin. Objekt ima štiri etaže: pritličje je namenjeno fiziatriji in fizioterapiji, prvo nadstropje centru za krepitev zdravja in razvojni ambulanti z vključenim centrom za zgodnjo obravnavo, drugo nadstropje centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov, v mansardi pa so urejeni prostori za potrebe uprave. V obnovljenih prostorih delo trenutno opravlja 75 zaposlenih.

Obnova je skupaj z opremo stala okoli 4,1 mio evrov. Od tega je 67 odstotkov od celotne investicije zagotovil Zdravstveni dom Celje iz presežkov preteklih let, Mestna občina Celje je za prenovo zagotovila 33 odstotkov oz. 1.236.000 evrov.

ZD Celje zagotavlja zdravstveno oskrbo na primarni ravni za 65 tisoč občanov občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore. Specialistične in druge zdravstvene storitve pa tudi zavarovancem in samoplačnikom iz širše celjske regije.

Arhitekturno zasnovo za obnovo stavbe je izdelal arhitekt Borut Pregelj, prenova pa se je pričela januarja 2020.

Po več kot dveh letih obnove so bili namenu predani novi moderni prostori Zdravstvenega doma Celje na Gregorčičevi ulici 6. Na slavnostnem odprtju novih prostorov so zbrane goste nagovorili direktorica ZD Celje mag. Alenka Obrul, strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček ter župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Pridobitev velikega pomena za širšo regijo

Direktorica ZD Celje mag. Alenka Obrul je uvodoma z zbranimi delila ponos ob odprtju novih modernih prostorov v popolnoma prenovljeni stavbi. Dejala je, da se z obnovo, skupaj z Mestno občino Celje, poklanjajo tako zgodovini stavbe, v kateri se je v preteklosti že izvajala zdravstvena dejavnost, predvsem pa da gre za darilo ljudem iz celotne celjske regije. Njihove paciente namreč sedaj čaka sodobno opremljen objekt v neposredni bližini matične stavbe ZD Celje z odlično strokovno ekipo. Kot je dejala, so v preteklih letih veliko časa namenili zasnovi objekta kakor tudi premisleku, katere dejavnosti bodo vanj preselili. Vsi pretekli napori pa so prinesli pomembno novo pridobitev tako za zaposlene kot paciente. Ob koncu nagovora se je zahvalila Mestni občini Celje za posluh pri reševanju prostorske problematike ter vsem izvajalcem za kakovostno opravljeno delo, in dodala, »zahvala gre tudi vsem zaposlenim v ZD Celje, za potrpežljivost kot tudi za pomoč in nasvete v času pred in med prenovo pa tudi za njihov angažma v času selitve. Nenazadnje se moram zahvaliti tudi vsem stanovalcem v okolici Gregorčičeve 6 za razumevanje in veliko mero potrpežljivosti v času prenove.«

Strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček je ob svojem nagovoru izrazil veliko zadovoljstvo ob novi, težko pričakovani pridobitvi, s katero so rešili prostorsko stisko preseljenih delovnih enot in pridobili prostore za širitev ostalih. »To je za nas zelo pomembno, saj se ZD Celje strokovno razvija in širi, čemur sledi tudi število zaposlenih. Ustrezni delovni prostori so pomembni tako za bolnike kot tudi za zaposlene – lepo, prijetno in dobro opremljeno delovno okolje je vsekakor pozitivna motivacija za vse, ki delujejo v njem,« je dejal Drešček.

Na slavnostnem odprtju je projekt prenove in pomen, ki ga ima prenovljena stavba za Celje in širšo regijo, predstavil tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Kot je med drugim povedal, se je »za modro izkazala odločitev, da namesto gradnje prizidka obnovimo te prostore, ki so bili prazni in so nekoč že služili zdravstveni dejavnosti. Z obnovo smo ohranili stavbno dediščino in vrnili življenje v prazne prostore sredi mesta, kar je nenazadnje tudi eden izmed ciljev strategije razvoja starega mestnega jedra. Naj spomnim, da je bila ta zgradba, nekdanja Šemalova vojašnica, zgrajena leta 1887. Po 1. svetovni vojni je postala invalidski dom, med leti 1929 in 1931 pa so jo predelali v zdravstveni dom.«

Pred pričetkom investicije je sicer Mestna občina Celje v objektu odkupila tudi šest stanovanj in z ministrstvom za pravosodje izvedla menjavo poslovnih prostorov, za kar je namenila še 660.000 evrov.

Zbrane goste v mrzlem in deževnem dnevu ogreli zmagovalci Eme

Na slavnostni otvoritvi je gostom zaigrala celjska skupina LPS, zmagovalci letošnje Eme. Dogodka so se udeležil številni visoki gostje, med njimi tudi župani vseh občin ustanoviteljic ZD Celje (Celje, Štore, Dobrna in Vojnik), člani sveta zavoda, direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic, direktorji nekaterih celjskih javnih zavodov, člani poslovnega kolegija in strokovnega sveta ZD Celje, člani kolegija zdravstvene nege ter zaposleni v ZD Celje.

B.S.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 0,819 seconds.