Naraščanje Savinje bi lahko ogrozilo hišo v Spodnji Rečici


V Celju je termometer zjutraj pokazal -17 stopinj Celzija. Nič čudnega torej, da je poledenela tudi reka Savinja.

Med Grušovljami in Spodnjo Rečico imajo zaradi nizkih temperatur na Savinji precej težav. Na rokavu reke je namreč voda mirnejša in prekril jo je led. Gasilci ga sami ne morejo razbiti, zato je na pomoč priskočil še občinski štab civilne zaščite občine Rečica ob Savinji. Kot poroča 24ur.com, bi namreč naraščanje reke lahko ogrozilo sedem manjših hidroelektrarn in stanovanjski objekt. Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da je vpoklicala občinski štab Občine Rečica ob Savinji, ki bo led razbil in tako preprečil morebitno škodo.

Nekaj težav so imeli danes tudi na Velenjskem in Škalskem jezeru, kjer so se v led ujeli labodi. Občani in velenjski gasilci so premražene živali potegnili na kopno in jih nahranili, še pišejo na 24ur.com.

Obrambno ministrstvo v teh dneh znova opozarja: pazite, kje hodite. Na led, pod katerim je voda, se nikar ne odpravljajte sami. Preverite temperaturo in padavine, ocenite debelino in barvo ledu, še posebej pa bodite pozorni na morebitne razpoke.

Po napovedih vremenoslovcev bo sicer tudi v prihodnjih dneh zelo mrzlo. Na Celjskem bodo termometri konec tedna kazali od -8 do -4 stopinje Celzija. V petek zvečer in soboto dopoldne bo pihala zelo močna burja, ponekod tudi do 170 kilometrov na uro. Najhuje naj bi bilo na Vipavskem, vendar pristojne službe računajo, da bodo občani doma še preden se bo burja jutri popoldne okrepila.

Burja je sicer v Vipavski dolini že povzročila velikansko škodo. Več o tem v članku 24ur.com:

Burja odnesla najboljšo obdelovalno zemljo, škoda bo velika