Narasla voda povzroča težave po vsej Sloveniji, Savinja ogroža Celje (foto in video)

05. 11. 2012 19:05

Napovedi meteorologov so se uresničile in obilne padavine so zajele vso državo, izjema ni niti Savinjska . Voda je prestopila bregove številnih rek in vodotokov, zalila številne stavbe, sprožila plazove, zaprtih je več cest in železniških povezav.

Gasilci že od dopoldneva aktivno pomagajo pri sanacijah poplav in zalitja cest. Reka Savinja prestopa bregove in poplavlja vse od Solčave, preko Luč, do Rečice ob Savinji, Mozirja in Nazarij. Visoke vode Savinje so Celje dosegle v popoldanskih urah. Kot posledica obilnih padavin, bo tekom današnjega dne prihajalo do motenj v oskrbi s pitno vodo, predvsem na odmaknjenih, višje ležečih območjih, izpostavljajo območje Paroža na Dobrni v občini Dobrna.

Že dopoldne je reka Savinja poplavila polovico občine Rečica ob Savinji, kjer naj bi bilo pod vodo okrog 400 gospodinjstev, voda je uničila tudi dva mosta in sprožila dva plazova. Eden izmed njiju ogroža stanovanjsko hišo, zato so družino iz te hiše izselili.

Na terenu smo izvedeli, da so prebivalci ob reki Savinji bili precej presenečeni nad tako visoko reko, ki je menda posledica dežja in poplav v Zgornji Savinjski dolini v opoldanskih urah. So se pa tudi številni Celjani precej pritoževali nad Mestno občino Celje, ki da ne očisti dreves ob reki, kjer naj bi po njihovem imeli ptiči gnezdišča, posledično pa je tok reke precej upočasnjen, saj ga ovirajo hlodovina in veje.

Sicer pa je Savinja prestopila bregove najprej malce od Celja proti Laškemu, po levem bregu, nato pa tudi po desnem, sledilo je zaprtje cesto Celje-Laško. Medtem se je voda razlila tudi na desnem bregu, in voda je začela zalivati park, centru Celja je prizanesla.

Do popolnega zaprtja ceste proti Laškemu je bilo obsedeno stanje na cestah po vsem Celju. V Laškem je voda poplavila zdravilišče, Kulturni center ter stavbi policije in Kmetijske zadruge. Poplavljeno je Trubarjevo nabrežje, v Marija Gradcu pa je voda zalila dve stanovanjski hiši.

Obilne padavine so velike težave povzročale tudi v Šaleški dolini, kjer so zaprte vse glavne ceste, ki vodijo iz Velenja, sprožilo se je tudi nekaj plazov. Zaprte so tudi ceste v Šoštanju.

Zadnje večerne informacije gredo v pozitivno smer. Situacija se namreč nekoliko umirja, visoke vode pa nekoliko upadajo.

Vabljeni k ogledu fotografij, ki smo jih posneli na terenu. Če razpolagate s slikami poplavljenih območij ali naraslih rek na celjskem, nam jih pošljite na urednistvo@celje.info in objavili jih bomo.

Vabljeni tudi k ogledu prispevka na portalu Kozjansko.info, kjer poročamo o poplavah na območju Kozjanskega in Obsotelja.

Ogledate pa si lahko tudi video, ki smo ga posneli pozno popoldne, ko je Savinja prestopila bregove:

[simpleviewer width=100% height=700 id=274]
Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
182 queries in 1,677 seconds.