Navadni bolnišnični covid oddelki se znova polnijo. Od danes v veljavi možnost skrajšanja izolacije

24. 01. 2022 11:56


Z današnjim ponedeljkom se izolacije za večino okuženih s koronavirusom ob določenih pogojih skrajšujejo z deset na sedem dni. Skrajševanje časa izolacije ne bo možno za ljudi, ki sodijo v skupine imunsko kompromitiranih bolnikov, in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo.

Dva pogoja za skrajšanje izolacije:

  • 24 ur pred zaključkom izolacije mora biti posameznik brez vročine (pogoj ni izpolnjen, če oseba vročino znižuje z zdravili) in brez drugih pomembnih težav
  • oseba sedmi dan po napotitvi v izolacijo pri pooblaščenem izvajalcu opravi hitri anitgenski test, izvid pa je negativen. Če je izvid pozitiven, se oseba vrne v izolacijo in lahko test ponovi naslednji dan vse do desetega dne. Po tem se izolacija prekine brez opravljanja testa
  • Prekinitev izolacije že po sedmih dneh je možna od 24. 1. 2022. Velja pa tudi za nazaj, torej tudi za tiste, ki so bili že pred tem datumom v izolaciji

Oseba se mora v dneh po skrajšanju izolacije čim bolj izogibati stikom z ostalimi ljudmi ter pravilno uporabljati zaščitno kirurško ali FFP2 masko. V skladu z uredbo EU-ja je izdaja QR-kode za prebolevnika možna z 11. dnem po pozitivnem PCR-testu. Osebe, ki bodo izolacijo prekinile po sedmih dneh zato še ne bodo imele veljavne QR-kode. Cepljeni lahko po koncu izolacije še naprej uporabljajo veljavno QR-kodo na podlagi cepljenja.

V sredo, 19. 1. 2022, so začnele veljati tudi spremembe pri odrejanju karanten. Te dopolnjujejo izjeme od karantene, ki veljajo od 10. 1. 2022 (ni odrejene karantene za cepljene s poživitvenim odmerkom; prebolele, ki so imeli pozitivni PCR-test pred največ 45 dnevi in cepljene prebolevnike) – podrobnosti tukaj. Nove spremembe sodnje:

  • osebe zaposlene v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju bodo izvzete iz karantene, v primeru tesnega rizičnega kontakta; se pa morajo ob stiku sedem dni vsakodnevno testirati s testom za samotestiranje ali HAG testom pri izvajalcu; prav tako morajo nositi maska FFP2 (otrokom ni treba nositi FFP2 maske)
  • v primeru tesnega rizičnega kontakta izven procesa delovnega mesta, morajo obvestiti delodajalca, nakar 7 dni izvajajo testirati
  • izjema so tudi učenci, dijaki in študentje, ki so v stiku z nekom ki je okužen pri pouku (torej v kolikor so imeli tesen kontakt z okuženim sošolcem v sami šoli); namesto odrejene karantene, se mora takšna oseba 7 dni vsakodnevno testirati
  • oddelek gre v karanteno kadar število okuženih v oddelku preseže 30 %; enak protokol je tudi za predšolske otroke, a za njih ni pa testiranja

Izjeme od karantene sprejete 10. 1. 2022 so ‘superiorne’, kar pomeni, da se polno cepljenim učiteljem ob tveganem stiku ni treba vsakodnevno testirati.

Kakšna je razlika med KARANTENO in IZOLACIJO?

KARANTENA: v karanteno gre oseba, ki je bila v stiku z okuženo osebo

IZOLACIJA: v izolacijo gre oseba, ki je potrjeno okužena. Če imate simptome (in ste okužbo potrdili s PCR-testom), se za prvi dan izolacije šteje dan, ko so se pojavili simptomi okužbe. Če bolezen poteka asimptomatsko, torej brez simptomov, pa se pa za prvi dan izolacije šteje dan, ko prejmete pozitiven izvid PCR-testiranja.

Zadnje dni povprečno število dnevno okuženih krepko čez 10 tisoč

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 56.013 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 8.396 okužb, kar je 68,8 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okužena 4.973 oseb.

Opravljenih je bilo 44.909 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 11.204 molekularnih PCR testov, pozitivnih je bilo 75,6 % izvidov PCR testov, kar je najvišji delež doslej. Na tega sicer nekoliko vpliva tudi spremenjen protokol PCR testiranja.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 10.474 okuženih oseb (včeraj 9.950). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 5.620 okuženih oseb (včeraj 5.329).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 118.636 (včeraj 112.517).

Hospitaliziranih je 636 covidnih bolnikov oz. 28 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 135 potrebuje intenzivno covid nego oz. enako kot dan prej. Sprejeli so 73 obolelih, odpustili pa 32 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 20 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 32 let. Včeraj je umrlo 14 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.786 bolnikov s covidom-19.

Število hospitaliziranih se je torej zadnje dni zopet začelo povečevati, je pa ob tem predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović dejala, da izkušnje drugih evropskih držav, ki so se z različico omikron srečale pred Slovenijo, kažejo, da so v bolnišnico sprejemali bolnike s covidom-19, in ne zaradi covida-19, število bolnikov na oddelkih intenzivne nege pa se skorajda ni spreminjalo. Enak potek se verjetno dogaja sedaj tudi pri nas.

Glede večjega števila umrlih, ki zadnje dni konstantno presega 10 umrlih bolnikov s covidom-19, pa je Beović dejala, da gre predvsem za bolnike, ki so se pred tedni okužili s takrat še prevladujočo različico delta. Zdravljenje tako na navadnih kot intenzivnih covidnih oddelkih namreč v poprečju traja 14 dni, zato do tragičnih razpletov prihaja v zadnjih dneh.

Epidemija COVID-19 je s pojavom seva omikron dobila nov zagon tudi v Sloveniji. V zadnjem času zaznavamo izrazito povečano število dnevno na novo okuženih, kar bi se v naslednjih dneh lahko odrazilo tudi v številu hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni terapiji. Pred hujšim potekom in posledično hospitalizacijo so v Sloveniji na voljo zdravila Regkirona, Ronapreve, Xevudy, Veklury in Lagevrio.

Zdravilo Regkirona je namenjeno odraslim bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira najmanj v  sedmih dneh od pojava simptomov bolezni COVID-19.

Zdravilo Ronapreve je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni pri bolnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v sedmih dneh od pojava simptomov bolezni COVID-19, za preprečevanje bolezni pa se zdravilo aplicira čim prej po stiku ali pa vsake štiri tedne, v primeru, če posameznik ni izpostavljen okužbi.

Zdravilo Xevudy je namenjeno odraslim bolnikom in mladostnikom (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v petih dneh od pojava simptomov.

Zdravilo Veklury je namenjeno zdravljenju bolezni pri odraslih in pri mladostnikih. Uporabi se lahko pri mladostnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg) s pljučnico, pri katerih je potrebno dodajanje kisika in pri zdravljenju odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo tveganje za napredovanje v hudo obliko COVID-19. Zdravilo se konzumira čimprej, najkasneje sedem dni po pojavu simptomov.

Zdravilo Lagevrio se uporablja pri odraslih bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira čimprej po diagnozi COVID-19najkasneje v petih dneh od pojava simptomov.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih rekordnih 1.248 okužb (prejšnji teden 419). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Velenje 237, sledijo Celje 188, Šentjur 151, Žalec 95, Rogaška Slatina 88, Šmarje pri Jelšah 71, Šoštanj 46, Vojnik 45, Braslovče 34, Polzela 34, Podčetrtek 28, Mozirje 23, Prebold 20, Štore 20, Dobrna 19, Laško 18, Kozje 17, Rogatec 16, Gornji Grad 15, Šmartno ob Paki 15, Slovenske Konjice 11, Nazarje 10, Luče 9, Vransko 8, Zreče 8, Rečica ob Savinji 7, Tabor 5, Dobje 4, Ljubno 3, Vitanje 2, Solčava 1.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 53 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 48). 6 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego (včeraj 7), sprejeli so 8 covidnih bolnikov, odpustili so 2 prebolevnika, v SB Celje je umrl 1 bolnik s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.259.418 oseb. To je 60 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.206.715 oz. 57 % vseh prebivalcev (67 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik

Urnik brezplačnega hitrega testiranja v ZD Celje najdete tukaj. Brezplačno hitro testiranje na covid-19 je na voljo tudi v Citycentru Celje. Več tukaj.

Cepilno mesto je tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,151 seconds.