Nove izjeme od odrejanja karantene v ‘kritični infrastrukturi’. Nedelja znova rekordna. Število hospitaliziranih se povečuje

17. 01. 2022 12:27

Minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, sta na novinarski konferenci predstavila spremembe odrejanja karantene.

Kot je povedal minister za zdravje, so na dopisni seji sprejeli spremembe od karantene, ki dopolnjujejo izjeme od karantene, ki veljajo od 10. 1. 2022 (ni odrejene karantene za cepljene s poživitvenim odmerkom; prebolele, ki so imeli pozitivni PCR-test pred največ 45 dnevi in cepljene prebolevnike) – podrobnosti tukaj. Nove spremembe bodo veljale od srede, 19. 1. 2022, so naslednje:

  • osebe zaposlene v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju bodo izvzete iz karantene, v primeru tesnega rizičnega kontakta; se pa morajo ob stiku sedem dni vsakodnevno testirati s testom za samotestiranje ali HAG testom pri izvajalcu; prav tako morajo nositi maska FFP2 (otrokom ni treba nositi FFP2 maske)
  • v primeru tesnega rizičnega kontakta izven procesa delovnega mesta, morajo obvestiti delodajalca, nakar 7 dni izvajajo testirati
  • izjema so tudi učenci, dijaki in študentje, ki so v stiku z nekom ki je okužen pri pouku (torej v kolikor so imeli tesen kontakt z okuženim sošolcem v sami šoli); namesto odrejene karantene, se mora takšna oseba 7 dni vsakodnevno testirati
  • oddelek gre v karanteno kadar število okuženih v oddelku preseže 30 %; enak protokol je tudi za predšolske otroke, a za njih ni pa testiranja

Minister je še poudaril, da se odrejenih karanten za nazaj ne preklicuje, omenjene izjeme pa bodo veljale od srede, 19. 1. 2022. Izjeme od karantene sprejete 10. 1. 2022 so ‘superiorne’, kar pomeni, da se polno cepljenim učiteljem ob tveganem stiku ni treba vsakodnevno testirati.

Minister je še povedal, da so bile spremembe sprejete na podlagi dosedanjih spoznanj o različici omikron. S tem se zagotavlja, da najpomembnejši in najranljivejši/vitalnejši deli družbe delujejo naprej, posledično pa tudi ostali segmenti delujejo manj moteno, vključno z gospodarstvom (manj odsotnosti zaradi varstva otrok,…).

Druga sproščanja ta trenutek, glede na stanje v bolnišnicah, niso mogoča, je dodal minister. Tudi dodatno sproščanje karanten bi bilo preveč tvegano v tej fazi epidemije. Zdravstvo je namreč še vedno v rdečih številkah.

Poklukar je znova pozval k cepljenju, posameznike iz ranljivih skupin pa pozval, da se obrnejo na družinske zdravnike, za prejem zdravila za zmanjšanje težjega poteka bolezni. Cepljenje še vedno ostaja ključen ukrep in številka ena, predvsem pri preprečevanju težjega poteka bolezni. Dodal je, da imajo po raziskavah, imajo polno cepljeni v zadnjih treh mesecih 93 % zaščito, v zadnjih 5 mesecih 85 % zaščito, tisti polno cepljeni pred 6 meseci pa 6 meseci pa  45 % zaščito.

Mario Fafangel pa je uvodoma izpostavil resnost epidemiološke situacije tako v Sloveniji kot Evropi. Poudaril je, da so epidemiologi pozorni predvsem na stanje v bolnišnicah ter kako cepljenje in prebolevnost zadržuje ta omikron val. Dejal je, da je v primerjavi z delta valom razlika očitna, a vseeno ne moremo dopustiti nekontroliranega širjenja omikrona. Kot je povedal, bo slika bolj jasna v naslednjih tednih, trenutno pa je treba vse moči še vedno usmeriti v obvladovanje širjenja. Pri tem je ključna karantena, ki je sicer grob ukrep, a učinkovit. Pri tem je povedal, da trenutno na teden odredijo tudi čez 40 tisoč karanten, kar povzroča pritisk na sistem. Zaradi tega je minister tudi prosil epidemiologe, kaj je možno spremeniti. Poudaril je še, da znižanje na 5 dni karantene epidemiološko ni smiseln pristop. Epidemiološki kolegij pa je razpravljal predvsem, da pristopi omogočajo, da je šola varno okolje pri čemer so prišli do predstavljenih sprememb. Dodal je še, da gre okužena oseba še vedno v 10-dnevno izolacijo, ne pa takoj v karanteno tudi razred. S tem se ohranja varno šolsko okolje.

Dejal je še, da je še vedno preveliko neznank okoli omikrona. Sprememba karanten v tem trenutku sicer povzroča nekoliko povišanje tveganja, a na drugi strani tudi nedelovanje kritične infrastrukture predstavlja tveganje. Zato so uvedene omenjene spremembe, ki kar najbolj zmanjšujejo tveganje na obeh straneh. “Čez par tednov bodo informacije bolj jasne, morda bodo ukrepi bolj prijazni, zaenkrat pa je treba stanje čim bolje obvladovati. Tudi epidemiologi pozivamo k cepljenju,” pomirja in dodaja še, da covid-19 ni večna ‘karantenska’ bolezen.

Minister je sporočil tudi, da se število brezplačnih hitrih testov za samotestiranje za otroke povečuje s 15 na 20. Poklukar je pozval tudi k razumevanju državljanov pri pristopu k PCR testiranju, kjer so zaposleni zelo obremenjeni in se maksimalno trudijo.

Fafangel je še poudaril, da naj okuženi ne čakajo na klic epidemiologa, ampak sami čim prej informirajo svoje slike. Priporočil je tudi uporabo aplikacije Ostani zdrav. Tradicionalno iskanje stikov je namreč ob takšnih izbruhih težko izvajati, zato naj osebe same proaktivno pristopijo k obveščanju stikov.

Porast hospitaliziranih

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 49.727 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno rekordnih 4.967 okužb, kar je 96,4 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okužena 2.529 oseb.

Opravljenih je bilo 41.826 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 7.901 molekularnih PCR testov, pozitivnih je bilo 62,9 % izvidov PCR testov. Delež pozitivnih izvidov PCR testov je prvič presegel 60-odstotkov. Po ocenah strokovnjakov, naj bi bil trenutno okužen vsak 25. prebivalec Slovenije.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 6.381 (včeraj 6.029) okuženih oseb. 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 3.340 (včeraj 3.152).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 70.760 (včeraj 66.777). To je največje število aktivno okuženih od začetka epidemije pri nas.

Hospitaliziranih je 566 covidnih bolnikov oz. 17 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 158 potrebuje intenzivno covid nego oz. 2 več kot dan prej. Sprejeli so 40 obolelih, odpustili pa 16 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 33 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 14 let. Včeraj je umrlo 7 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.704 bolnikov s covidom-19. Število hospitaliziranih se je po nekaj dneh padanja znova, ob sicer konstantnem številu sprejemov bolnikov, že drugi dan zapored občutneje povečalo.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 419 okužb (prejšnji teden 128). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 110 in Šentjur 110, sledijo Laško 55, Vojnik 28, Žalec 22, Šmarje pri Jelšah 15, Velenje 13, Štore 12, Dobrna 11, Podčetrtek 6, Rogaška Slatina 5, Vitanje 5, Kozje 4, Prebold 4, Slovenske Konjice 4, Dobje 3, Polzela 3, Mozirje 2, Vransko 2, Braslovče 1, Gornji Grad 1, Ljubno 1, Šoštanj 1, Zreče 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 852,0 (včeraj 809,9).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 41 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 44). 11 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego (včeraj 12), sprejeli so 1 covidnega bolnika, odpustili so 3 prebolevnike, v SB Celje je umrl 1 bolnik s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.257.572 oseb. To je 60 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.203.496 oz. 57 % vseh prebivalcev (67 % vse odrasle populacije). Podatki o številu cepljenih se zadnje dva dni ne osvežujejo.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik

Urnik brezplačnega hitrega testiranja v ZD Celje najdete tukaj. Brezplačno hitro testiranje na covid-19 je na voljo tudi v Citycentru Celje. Več tukaj.

Cepilno mesto je tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,821 seconds.