Pouk na velenjski šoli zaradi reakcij po cepljenju odpovedan. Nov korak proti rumeni fazi. Ponovno se uvaja nadzor nad karantenami na domu

11. 03. 2021 14:10

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 31.527 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 860 okužb, kar je občutno manj kot prejšnji teden, ko jih je bilo 1.021.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je malenkost povečalo na 10.468 (včeraj 10.464) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 25.741 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.786 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 860 okužb z deležem pozitivnih izvidov 14,9 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 705 (za rumeno fazo mora biti to povprečje 600 okuženih oseb).

Število hospitaliziranih je tokrat že tretji dan občutno padlo in je že globoko v rumeni fazi. Hospitaliziranih je 453 covidnih bolnikov. 90 od teh je na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 10 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 3.918 covidnih bolnikov.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 115 okužb (pred tednom dni 126).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • ZD Celje je včeraj zagotovil hitre teste, zato nadaljujejo s testiranji. Urnik tukaj
  • ponovno strožji nadzor nad karantenami doma

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih padlo na 91 okuženih (včeraj 92).

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 635 (-11 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.311 (+5 glede na včeraj) okužb. 14-dnevna incidenca v savinjski regiji znaša 507,5 in je višja od incidence na državni ravni (496,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 40 covidnih bolnikov (1 več kot dan prej). 9 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli covidna bolnika, v domačo oskrbo so jih odpustili 5. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 387 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji so bile včeraj potrjene 115 okužbe (prejšnji teden 126). Največ v občini Celje 24, sledijo Velenje 17, Žalec 16, Slovenske Konjice 11, Šentjur 10, Rogatec 4, Šmartno ob Paki 4, Vojnik 4, Dobje 3, Laško 3, Rogaška Slatina 3, Šoštanj 3, Podčetrtek 2, Polzela 2, Tabor 2, Braslovče 1, Mozirje 1, Prebold 1, Šmarje pri Jelšah 1, Štore 1, Vitanje 1, Zreče 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 860 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.021 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb se je tako ponovno občutneje izboljšala in se hitro pomika proti rumeni fazi. Prav tako se je še tretji dan zapored občutneje zmanjšalo število hospitaliziranih in je že globoko v “rumenem območju” s pod 500 covidnimi bolniki po bolnišnicah. V rumeni fazi se odprejo vse šole in fakultete, študentski in dijaški domovi, preostale servisne dejavnosti, odpravi se policijska ura, itd., bi lahko glede na trenutni potek prišla kasneje, kot je bilo napovedano še pred dnevi, ko je kazalo na rumeno fazo v začetku marca.

Včeraj je umrlo 10 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3.918 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 707 okuženih oseb (včeraj 730), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 705 (včeraj 728). 14-dnevna incidenca na ravni države znaša 496,4.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 32. Sprejetih je bilo 37 covid bolniki (1 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 51 bolnikov oz. 4 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 10 bolnikov obolelih za covidom-19 (3 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 453 covidnih bolnikov, kar je najmanj po 24. oktobru, ko je bilo hospitaliziranih 449 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 90.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je malenkost zvišalo in znaša 10.468.

Na dan 9. marca je bilo v Sloveniji cepljenih že 154.916 oseb oz. 7,4 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 68.787.

Na velenjski šoli odpovedali pouk zaradi močnih reakcij po cepljenju

Na Osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda Velenje so zaradi številnih reakcij po množičnem cepljenju njihovih učiteljev, za petek, 12. 3. 2021, odpovedali pouk. Kot je namreč zapisal ravnatelj šole Sebastjan Kukovec, sta bili v sredo cepljeni dve tretjini učiteljev na njihovi šoli. Po cepljenju so se pri kar 26 učiteljih pojavile močne reakcije, zaradi česar je bil primoran sprejeti odločitev o odpovedi pouka.

“Včeraj je bilo kar 2/3 učiteljev šole cepljenih proti Covid 19. Iz minute v minuto cepljeni učitelji javljajo o močnih reakcijah na cepivo, tako, da smo pravkar prišli do ocene, da smo, zaradi bolniške odsotnosti kar 26 učiteljev primorani za jutri, v petek, 12. 3. 2021 odpovedati celoten pedagoški proces na šoli, saj nimamo zagotovljenih zadostnih kadrovskih zmožnosti za izpeljavo pouka.

Tako bo pouk za vse učence od 1. do 9. razreda jutri v celoti odpadel. V primeru, da za jutri ne morete zagotoviti varstva za svoje otroke bomo na šoli zagotovili nujno varstvo za učence od 1. do 3. razreda, od 6.00 do 13.00 ure. Prav tako smo primorani odpovedati aktivnosti v OPB po 13.00 uri. Ob tem vas vljudno prosim, če lahko dvignete otroke najkasneje do 13.30 ure. Malica in kosilo za učence, ki se bodo udeležili nujnega varstva bo zagotovljeno,” se je glasilo sporočilo šole.

Po poročanju Radia Slovenija naj bi bilo v Velenju cepljenih okoli 650 šolnikov, reakcije, ki so sicer običajno pričakovane po cepljenju, pa so se pojavile samo na tej šoli. Učitelji so bili cepljeni s cepivom AstraZenece.

Po ustavitvi cepljenja s cepivom AstraZeneca v nekaterih državah SVIZ od NIJZ zahteva opredelitev do varnosti cepiva

Po današnji informaciji, da so po Avstriji še Danska, Norveška in Islandija po pojavu krvnih strdkov pri cepljenih na Danskem ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece, šolski sindikat Sviz zahteva, da se glede na zaskrbljujoče novice iz nekaterih držav NIJZ takoj javno opredeli o varnosti cepiva AstraZenece, ki ga je vlada namenila za cepljenje zaposlenih v šolstvu.

Če je kakršen koli dvom o njegovi varnosti, predlagajo razmislek, da se cepljenje zaposlenih v šolstvu z njim začasno zadrži, so sporočili.

Direktor NIJZ Krek je na današnji novinarski konferenci o epidemiji covida-19 pojasnil, da zaplete ob cepljenju v posamezni evropski državi na nacionalni ravni preverja posebna komisija, ki ugotovitve sporoči Evropski agenciji za zdravila. Dokler ne bo dokazov, pa ne bodo ničesar spreminjali.

Uporabo sporne serije, po kateri je umrla bolnica v Avstriji, so isto prepovedali v Luksemburgu, Latviji, Litvi, Estoniji in Italiji. Te serije v Sloveniji ni.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila, da so do 9. marca potrdili 22 primerov krvnega strdka pri več kot treh milijonih ljudi, cepljenih s cepivom AstraZenece v evropskem gospodarskem prostoru.

Po odločitvi Danske, Norveške in Islandije, da začasno prekinejo cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19, je EMA poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji.

Novela zakona o nalezljivih boleznih ponovno uvaja nadzor nad karanteno

Vlada je na včerajšnji seji potrdila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Ta ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu, ne glede na to, ali je osebo v karanteno na domu napotil Nacionalni inštitut za javno zdravje ali policija. Ponovna kontrola se uvaja tudi zaradi pojava novih, bolj nalezljivih, različic virusa.

Karantena na domu pomeni, da se okuženi osami na naslovu bivanja in omeji stike na tiste ljudi, s katerimi živi, za obdobje desetih dni.

Vsakega napotenega v karanteno lahko obišče zdravstveni inšpektor in ugotavlja, ali je oseba doma in ali se drži navodil. Če se jih ne drži, je to prekršek in sledijo globe. Zaposleni bodo na podlagi potrdila dobili nadomestilo dohodka zaradi karantene.

Globe za kršitve karantene bodo znašale od 400 do 4000 evrov.

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 2,758 seconds.