Nov Urgentni center Celje: boljša zdravstvena oskrba in dodatna delovna mesta

24. 12. 2015 17:34
Nov Urgentni center Celje
Nov Urgentni center Celje

V ponedeljek, 21. decembra, je svoja vrata uradno odprl nov Urgentni center v Celju, ki je del nacionalnega projekta »Mreža urgentnih centrov«, ki ga vodi Ministrstvo za zdravje, delno pa je njegovo izgradnjo financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Urgentni center Celje bo začel prve bolnike sprejemati 30. decembra letos.

Optimizirani prostori Urgentnega centra Celje

Nov Urgentni center Celje stoji na mestu pritlične etaže načrtovane nadomestne novogradnje, ki se ji je morala bolnišnica zaradi finančne situacije v državi začasno odpovedati. Z njim je bolnišnica pridobila približno 1.500 mnovih površin za delovanje urgentnega centra.

V novih prostorih bodo: dve triažni ambulanti, dve ambulanti za splošno nujno medicinsko pomoč, trije prostori za internistične ambulante, štirje prostori za kirurške ambulante, ambulantna operacijska soba, mavčarna, dva reanimacijska prostora, operacijska dvorana, rentgenološka in CT diagnostika, opazovalna enota z opazovalnimi posteljami tako za kirurške kot internistične bolnike, izolacijska soba z ločenim vhodom ter prostore za osebje.

ADL3U2391 (Kopiraj)

Način dela novega Urgentnega centra Celje

ADL3U2311 (Kopiraj) ADL3U2415 (Kopiraj)Organizacija dela v novem urgentnem centru je narejena v skladu z enotno metodologijo delovanja urgentnih centrov v državi. V njem bo pacienti obravnavani v različnih organizacijskih enotah, glede na stopnjo nujnosti njihove obravnave in vrste zdravstvenih storitev, ki jih bodo potrebovali:

  • Triaža in administrativni sprejem
  • Enota za hitre preglede (modro-zeleni sektor)
  • Urgentni del operativnih strok (rumeno-oranžni sektor)
  • Urgentni del neoperativnih strok (rumeno-oranžni sektor)
  • Pediatrični urgentni center
  • Opazovalne enote

V urgentnem centru bo ves čas delovala tudi centralna administracija, ki bo zagotovila, da bo vsak obravnavan pacient, ki bo odpuščen v domačo oskrbo, dobil izvid obravnave in vsa navodila zanj in za njegovega izbranega zdravnika. Svojci oz. spremljevalci pacientov, ki bodo obravnavani v urgentnem centru, bodo na zaključek obravnave pacientov, ki jih bodo spremljali, lahko počakali v posebni čakalnici, ki je locirana na prehodu iz urgentnega centra v preostalo bolnišnico. To je dobra novica za bolnike, ki bodo v nujnih primerih lahko potrkali samo na ena vrata, kjer bodo tudi pravočasno obravnavani.

Višja kakovost zdravstvene oskrbe državljanov

O novem Urgentnem centru Celje smo govorili tudi z univ. dipl. ekon. Danijelo Gorišek, ki je povedala, da  prinaša nov urgentni center boljše prostorske in opremske pogoje za obravnavo urgentnih pacientov. Poleg tega pa nov urgentni center predstavlja veliko organizacijsko spremembe izvajanja urgentnih zdravstvenih storitev, saj bodo vsi urgentni pacienti po krajšem prehodnem obdobju obravnavani na enem mestu, pomoči jim ne bo treba iskati v različnih ustanovah ali v različnih ambulantah v okviru bolnišnice. Vse to omogoča višjo kakovost zdravstvene oskrbe državljanov, ki postaja vedno bolj pomembna, česar se zavedajo tudi v Splošni bolnišnici Celje.

 Urgentni center Celje bo prve bolnike sprejel 30. decembra.

Urgentni center Celje bo prve bolnike sprejel 30. decembra.

Urgentni center Celje bo zagotovil dodatna delovna mesta

Danijela Gorišek dodaja, da nova organizacija dela v urgentnem centru zahteva dodatne zaposlitve predvsem medicinskih sester, tako diplomiranih medicinskih sester, srednjih medicinskih sester kot bolničark, ter zdravstvenih administratorjev, zaradi česar bo nov urgentni center ne samo izboljšal zdravstveno oskrbo, temveč poskrbel tudi za dodatna delovna mesta.

(Foto: Splošna bolnišnica Celje, Marina Bajič)

oktet2015-polsi-klik

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
193 queries in 1,228 seconds.