Nova razstava v Muzeju novejše zgodovine Celje, 33 dni

07. 10. 2019 16:54

Od četrtka, 3. oktobra 2019, je v galeriji Muzeja novejše zgodovine Celje na ogled nova občasna razstava 33 dni.

Priložnostna razstava predstavlja materialno in duhovno dediščino prve moderne slovenske državne entitete. Razstava je na ogled do 17. novembra 2019.

razstava_33_dni_01
Otvoritev razstave 33 dni. Foto: Egon Horvat

Zbrane so nagovorili direktor MNZC, dr. Tonček Kregar, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, mag. Barbara Ravnik, dr. Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije, eden izmed avtorjev razstave dr. Marko Štepec, na koncu pa je javno vodstvo izvedel še eden izmed avtorjev Jože Podpečnik.

Kaj prikazuje razstava 33 dni

Razstavo, ki prikazuje prevratno obdobje ob razpadu Habsburške monarhije in kratko obdobje (le 33 dni!) obstoja Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, do združitve v Kraljevino SHS, je pripravil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Arhivom Republike Slovenije.

razstava_33_dni_00
Nekaj artefaktov iz razstave. Foto: Egon Horvat

Kratka zgodovina Države SHS

Na začetku oktobra 1918 je bil v Zagrebu ustanovljen Narodni svet Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki mu je načeloval dr. Anton Korošec. Hrvaški sabor in ljudski shod v Ljubljani sta 29. oktobra razglasila ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s prestolnico v Zagrebu. Konec oktobra je bila v Ljubljani ustanovljena Narodna vlada SHS, najvišji zakonodajni in upravni organ v Sloveniji.

Konfederacijo, ki je obsegala ozemlje južnoslovanskih narodov v okviru Avstro-Ogrske, sta ogrožala Italija, ki je v skladu z Londonskim paktom zasedala Primorsko, Istro in Dalmacijo, ter pritisk Srbije v zvezi z uresničitvijo Krfske deklaracije. Država SHS je prenehala obstajati 1. decembra 1918, ko se je s Kraljevino Srbijo združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev s prestolnico v Beogradu.

Dejan Cvetanoski

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 5,030 seconds.