Ob cesti na Mariborski ni radar, ampak merilnik onesnaženja zraka. Celje rekorder v 2016

04. 05. 2017 22:01

Minule dni se je na Facebooku bliskovito širilo slikovno opozorilo, da na Mariborski ulici v Celju po novem deluje radar, ki meri hitrost vožnje v obe smeri.

Pozitivnim posledicam takšne prepričanosti navkljub pa je potrebno povedati, da v resnici ne gre za radar, temveč za merilnik črnega ogljika, ki meri onesnaženost zraka z delci MP 2.5 in PM10.

A morda je ta za knežje mesto še pomembnejši – Celje je lani namreč kar 53-krat preseglo mejno koncentracijo delcev PM10 v zraku, kar je največ med vsemi slovenskimi mesti. 

Morda si bodo ob informaciji, da siva škatla na stebru zgornje fotografije ni radar, ki bi meril hitrost v obe smeri vožnje, mnogi vozniki s težko nogo oddahnili. A razlog za skrb vendarle ostaja.

Kot je na Facebooku zapisal Luka Herman, s v tej škatli nahaja merilnik črnega ogljika (delci PM2.5 in PM10), nameščen v okviru projekta, ki ga izvajajo na Fakulteti za Logistiko.

“Projekt temelji na čistosti našega zraka z usmeritvijo na kolesarske poti ob Mariborski vpadnici,” je zapisal študent te fakultete.

Kot še dodaja, se s projektom trudijo zmanjšati vpliv črnega ogljika v zraku, ki ga vsakodnevno dihamo.

“Vse to v dobro in zdravo meščanom Celja,” zaključuje in še pribije nasvet, naj kljub temu vozimo “po pameti in predpisih”.

ZRAK V CELJU POZIMI ONESNAŽEN KOT V PEKINGU

Na poslanstvo Luke in kolegov ni samo plemenito, temveč tudi še kako potrebno, pričajo obstoječe redne meritve onesnaženosti zraka v Celju in drugih mestih v Sloveniji.

Kot smo na Celje.info v posebnem članku že pisali, naše mesto sodi med najbolj onesnažene predele Slovenije z delci PM2.5 in PM 10.

Leta 2016 je Celje dovoljeno povprečno dnevno vrednost PM 10 v zraku preseglo 53-krat, kar je največkrat v Sloveniji. V decembru je bilo pod to mejo zgolj 6 dni, sredi januarja pa se je povzpelo celo na trikratnik mejne vrednosti, kar je bilo primerljivo z onesnaženostjo zraka v glavnem mestu Kitajske, Pekingu.

Kaj so trdi delci PM 10 in kako njihovo vdihavanje vpliva na vaše zdravje, preberite v tem prispevku.

Foto – Facebook Foto Zdene

sola-voznje-polsi-klik

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,461 seconds.