Ob dnevu policije medalje za požrtvovalnost tudi za PU Celje. Policistom ob prazniku pomagali celjski osnovnošolci (video)


Včeraj je na Policijski akademiji v Tacnu potekala osrednja slovesnost ob prazniku policije. Na njej so se tudi letos spomnili na vlogo policije pri nastanku naše države in v družbi nasploh ter na poslanstvo policije, ki je vseskozi skrb za varnost ljudi.

Na slovesnosti so podelili tudi priznanja in medalje najzaslužnejšim v preteklem letu. Te so prejeli tudi občani in policisti z območja Policijske uprave Celje.

Slavnostna govornika na slovesnosti sta bila generalni direktor policije mag. Anton Travner in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Dan policije v Sloveniji obeležujemo na dan 26. junij.

Slovenska policija je pred 29 leti, na podlagi zakonodaje nove države Slovenije začela ubirati svežo pot, pot sodobne institucije, ki so ji poleg načel zakonitega in strokovnega dela enako pomembni tudi spoštovanje človekovih pravic, etika in predanost skrbi za ljudi. V vsem tem času se je policija soočala in se še vedno sooča z najrazličnejšimi dogodki in izzivi, a se ni nikoli izneverila ljudem in njihovi zaščiti.

Slovesnost je zato eden izmed načinov, s katerim se v Sloveniji poklonimo zaslugam in pogumnim dejanjem slovenskih policistov tako v prelomnih dogodkih pri nastajanju naše države, kot tudi v sedanjosti.

Ob slovesnosti so zato tudi letos nekaterim najzaslužnejšim posameznikom podelili najvišja priznanja policije, prav tako pa so za pogumna dejanja podelili tudi medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Slednje so šle tudi policistom in občanom z območja PU Celje.

Za pogumna dejanja smo 51 prejemnikom podelili medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost

Policijsko delo je že samo po sebi zahtevno in odgovorno, nekateri dogodki, s katerimi se policisti in policistke srečajo pri svojem delu, pa zahtevajo še več. Zahtevajo veliko poguma in predanosti ljudem.

Takšna dejanja ne smejo ostati prezrta, zato so ob tej priložnosti 51 prejemnikom podelili tudi medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Prejelo jih je 29 policistk in policistov ter kar 22 občank in občanov, ki so v najrazličnejših okoliščinah, predvsem pa v kritičnih trenutkih pomagali reševati življenja ljudi.

Med temi so bili tudi policisti in občani z območja PU Celje, to so:

  • Občana Viki Ašič in Sanja Gluvić ter policista Policijske postaje Celje Rok Dobrin in Silvija Moravec, ker so 24. decembra 2019 hitro in požrtvovalno rešili življenje voznici, ki je zaradi srčnega zastoja z vozilom zapeljala v obcestni jarek.

24. decembra 2019 zjutraj sta policista Policijske postaje Celje Rok Dobrin in Silvija Moravec opravljala naloge s področja varnosti cestnega prometa. V obcestnem jarku sta opazila osebno vozilo, v njem pa negibno voznico. Policistka je brez obotavljanja pristopila do voznice, ki ni kazala znakov življenja, policist pa je o dogodku obvestil Operativno-komunikacijski center PU Celje, ki je na kraj poslal reševalce. Policistki je na pomoč priskočila tudi občanka Sanja Gluvić. Skupaj so nezavestno žensko spravili iz vozila in jo začeli oživljati. Svojo pomoč jim je ponudil tudi mimoidoči občan Viki Ašič. Policista sta ga prosila, naj gre v bližnji gasilski dom Zagrad iskat defibrilator. Ko ga je v zelo kratkem času prinesel, so ga takoj začeli uporabljati pri temeljnih postopkih oživljanja. Izvajali so jih vse do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči, ki je prevzela reanimacijo in jo tudi uspešno izvedla.  Izkazalo se je, da je bil hiter, požrtvovalen, nesebičen, strokoven in predvsem človeški odziv policistov in obeh občanov ključnega pomena, da je občanka preživela srčni zastoj.

  • Policista Policijske postaje Velenje Metod Brodnik in Mihael Kotnik: ker sta se 21. aprila 2020 hitro odzvala na požar vozila ter s prisebnim dejanjem preprečila, da bi se požar razširil na sosednja vozila in zgradbo.

21. aprila 2020 ponoči sta bila velenjska policista Metod Brodnik in Mihael Kotnik poslana na parkirišče v Velenju, kjer je močno gorelo osebno vozilo. Na kraj sta prispela prva. Brez oklevanja sta ga začela gasiti, tako da sta uporabila gasilna aparata iz službenega avta. Nato sta v bližnjem bloku poiskala še dodatne gasilne aparate, s katerim sta uspela ogenj omejiti ter ga skoraj v celoti pogasiti, še pred prihodom gasilcev. Policista sta s hitrim in prisebnim dejanjem preprečila, da bi se požar razširil na sosednja vozila in zgradbo, pri čemer sta se tudi sama izpostavila nevarnosti. Preprečila sta nastanek večje materialne škode in ogrožanja zdravja in življenja ljudi.

  • Policista Policijske postaje Velenje Boštjan Doler in Jerneja Vuk, ker sta 6. decembra lani s hitrim in strokovnim posredovanjem rešila življenje otroku, ki je prenehal dihati.

Ko so 6. decembra 2019 na podlagi odredbe sodišča velenjski policisti opravljali hišno preiskavo, je bila navzoča tudi ženska s šestmesečnim dojenčkom. Ob trenutni nepazljivosti si je dojenček v usta potisnil delčke papirnatega robčka in folije okoli robcev, tako da je prišlo do zastoja dihanja. Mati dojenčka je v paniki začela kričati. Policist Boštjan Doler in policistka Jerneja Vuk sta se takoj odzvala. Dojenčku sta najprej sprostila dihalne poti in nato začela s temeljnimi postopki oživljanja, vse dokler ni dojenček ponovno zadihal. S hitrim in prisebnim ravnanjem sta otroku rešila življenje ter izpolnila osnovno poslanstvo policije – obvarovati človeško življenje.

Najzaslužnejšim posameznikom podelili najvišja priznanja policije

Zlati ščit policije je prejel mag. Boštjan Glavič, direktor Policijske uprave Kranj. Veliki ščit policije z bronasto zvezdo je prejel Igor Ciperle, direktor Policijske uprave Koper. Veliki ščit policije s srebrno zvezdo so prejeli Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto, mag. Andrej Bračko, direktor Urada za informatiko in telekomunikacije, Danijel Lorbek, direktor Uprave uniformirane policije in Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije.

Vse dobitnike priznanj in medalij z obrazložitvami najdete tukaj.

Policisti s celjskimi osnovnošolci preverjali spoštovanje prometnih pravil voznikov v Celju

Ob dnevu policije so policisti s tretješolci III. osnovne šole Celje preverjali, ali vozniki v okolici šole spoštujejo prometna pravila. Kaj menite? Jih? Oglejte si video:

foto: policija.si