Ob prazniku Mestne občine Celje župan podelil najvišja občinska priznanja (foto in video)

13. 04. 2019 13:28

Sinoči je v zavetju Narodnega doma Celje potekala osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Celje s podelitvijo najvišjih občinskih priznanj. Župan Bojan Šrot je ob tej priložnosti podelil bronaste, srebrne in zlate celjske grbe, prav tako pa je knežje mesto postalo bogatejše za dva častna meščana.

Slovesnost je spremljal bogat kulturni program.
Slovesnost je spremljal bogat kulturni program.

Pisalo se je leto 1451, ko je 11. aprila Celje po volji takratnega celjskega kneza Friderika II. dobilo svoje mestne pravice in s tem prebivalci pravico do odločanja o stvareh, pomembnih ne samo za razvoj mesta ampak tudi za njihovo lastno življenje. V spomin na ta dogodek je Celje  11. april določilo kot dan Mestne občine.

Vsako leto na ta datum poteka tudi osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Celje. Tako se je celjska občina tudi sinoči poklonila izjemnim posameznikom, ki pomembno prispevajo h kakovosti življenja v lokalni skupnosti na vseh nivojih. “Vedno znova nas ob takšnih priložnostih navdihnete s svojim delom, vedno znova se lahko prepričamo, kako izjemni posamezniki in institucije delujejo v našem mestu. Vsak izmed vas je izjemen na svoj način in mesto, ki se želi razvijati, mora znati ceniti vse ljudi, še posebej tiste posameznike, ki izstopajo iz povprečja. Če damo od sebe najboljše in spoštujemo tudi delo drugih, smo lahko resnično odlični,” je v svojem slavnostnem nagovoru dejal župan Bojan Šrot.

Ob tem je izpostavil tudi potenciale knežjega mesta in navedel le nekaj projektov, katerih namen je trajnostno usmerjen razvoj mesta.

Mesto mora znati izkoristiti svoje razvojne potencialne, mora imeti pravi odnos do okolja, do naravne in kulturne dediščine in biti hkrati tudi zadosti socialno občutljivo. Zato je verjetno naša edina prihodnost trajnostno mesto pametnih rešitev z veliko mero okoljske odgovornosti. Našim zanamcem želimo zapustiti boljšo okoljsko dediščino, kot smo jo prejeli od naših prednikov. Zato je velik del naših razvojnih potencialov usmerjen ravno v reševanje tovrstnih zadev in problemov. Praktično vsi projekti zadnjega leta in še nekaj več s področja trajnostne mobilnosti so namenjeni ravno doseganju tega cilja. Naj spomnim na Kolesce, Celebus, načrtovane projekte Park&Ride, izgradnja električnih polnilnic, izgradnja polnilnice za stisnjen zemeljski plin, pa tudi ostale stvari, kot so energetska sanacija, dograjevanje kanalizacijskega omrežja, dokupovanje gozdov s posebnim pomenom, zasaditev novih dreves v mestu so namenjeni temu cilju. Vse gradnje, ki jih načrtujemo so usklajene s smernicami okoljske gradnje. Verjetno se vsi v Celju veselimo pričetka gradnje novih 140 najemnih stanovanj v Dečkovem naselju, pri čemer naj se pohvalimo, da smo že sedaj občina, ki ima v Sloveniji največ stanovanj na prebivalca.

Del županovega slavnostnega nagovora si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Častna občana sta postala Ivan Grobelnik – Ivo in msgr. dr. Stanislav Lipovšek

praznik-moc-2019-41Osrednjo slovesnost ob prazniku Mestne občine Celje je spremljal bogat kulturni program, za katerega so poskrbeli mladi celjski ustvarjalci. Večer pa je že tradicionalno pospremila podelitev občinskih priznanj.

Zlati celjski grb je župan podelil Izidorju Krivcu in Glasbeni šoli Celje, srebrni celjski grb so prejeli Gimnazija Celje – Center, Edvard Kužner in dr. Zoran Pevec, prejemniki bronastega grba so Ignac Trobiš, Milan Alašević, Društvo tabornikov Rod II. grupe odredov Celje in Drsalni klub Celje, kristalni celjski grb pa je župan podelil Bernieju Bezenšku in Izi Pavlina.

Za češnjo na vrhu torte pa je župan podelil tudi dva naziva častnega meščana. Laskavi naziv sta si z življenjskim delom prislužila Ivan Grobelnik – Ivo in msgr. dr. Stanislav Lipovšek, oba pa so pospremile tudi stoječe ovacije.

Vabljeni k ogledu fotogalerije s slovesnosti:

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
270 queries in 3,306 seconds.