Občina Celje nad Cinkarno z 1,2 milijona evrov težko tožbo

18. 11. 2017 07:33

rp_Sanacija-stara-Cinkarna-300x225.jpgZaradi nesodelovanja Cinkarne Celje pri sanaciji onesnažene zemljine na območju stare Cinkarne, je Mestna občina Celje proti njej vložila 1,2 milijonov evrov težko tožbo. V Cinkarni se očitkov branijo, da niso zavezani k sanaciji.

Po poročanju Dnevnika naj bi Okrožno sodišče v Ljubljani prejelo 1,2 milijonsko tožbo Mestne občine Celje (MOC) zoper Cinkarne Celje. MOC toži Cinkarno zaradi nesodelovanja pri sanaciji zemljine na območju stare Cinkarne, ki velja za najbolj onesnažen del Celja.

Župan Šrot je ob tem za Večer povedal: “Očitek leti na večinskega lastnika, tj. državo, ki se obnaša zelo neetično in nemoralno do okolja. Ves dobiček si lastniki izplačajo iz Cinkarne, njihovo dediščino pa bi morala sanirati lokalna skupnost z denarjem vseh občank in občanov. Meni se to ne zdi korektno, niti etično, niti moralno. Upamo, da bo tako odločilo tudi sodišče, ker to bi potem v naslednji fazi bistveno spremenilo nekatere stvari.”

Predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina se brani očitkov, saj da k sanaciji zemljine na tem območju niso zavezani.

Zaradi okoljskih vprašanj okoli Cinkarne je ukrepala že tudi Evropska komisija (EK), ko je tožila državo Slovenijo zaradi kršenja evropske zakonodaje o odpadkih. Tožbo je EK tudi dobila.

Zaradi odprtih okoljskih vprašanj je pred leti propadla tudi prodaja Cinkarne Celje. Takrat namreč konzorcij prodajalcev ni uspel odpraviti tveganj pri prodaji vezanih na odprta okoljska vprašanja, zato so dali potencialni kupci (pre)nizke ponudbe z zahtevami za dodatna jamstva, še pišejo v Dnevniku.

trium-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 1,008 seconds.