Celjska občina namerava porušiti stare cinkarniške dimnike

17. 01. 2022 20:38

Znameniti dimniki stare Cinkarne, ki so obenem tudi nekakšen simbol onesnaženja Celjske kotline, naj bi Mestna občina Celje nameravala porušiti.

Padli naj bi vsi trije stari dimniki, med katerimi je bil najstarejši zgrajen daljnega leta 1875. Torej leta, ko je v Celju začela delovati talilnica cinka.

Mestna občina Celje se je odločila porušiti vse tri stare cinkarniške dimnike. Ker pa so dimniki spomeniško zaščiteni, bo morala občina pred rušenjem pridobiti še dovoljenje Ministrstva za kulturo, poroča TV Slovenija. Cinkarna Celje oz. talilnica cinka je začela obratovati leta 1875, ko je bil zgrajen tudi prvi cinkarniški dimnik. Cinkarna je veljala za najstarejše tovrstno industrijsko podjetje v knežjem mestu, v 19. stoletju pa je bilo tudi eno največjih industrijskih podjetij v takratni Avstro-Ogrski. Stavbe stare cinkarne so bile porušene že leta 2005, ohranili pa so se trije dimniki, ki pa bodo prav tako kmalu ostali le še zgodovinski spomin.

Kot je za Dnevnik povedal celjski zgodovinar dr. Milko Mikola, ki je svoje raziskovalno delo v veliki meri posvetil zgodovini celjskih industrijskih podjetij, trije dimniki nekako simbolizirajo zgodovino tega celjskega podjetja, zato imajo še posebej velik pomen in predstavljajo pomembno kulturno dediščino ne le za Celje, ampak za celotno Slovenijo. Mikola meni, da bi bila rušitev dimnikov, zlasti prvotnega, zločin nad kulturno dediščino.

Na občini pa menijo, da je rušenje edina smiselna rešitev, saj da so dimniki dotrajani, njihova obnova pa bi bila predraga. Prav tako je, zaradi padajočih okruškov, gibanje okoli dimnikov nevarno. Trenutno tako preverjajo, kakšna bi bila najprimernejša rešitev rušenja ter koliko bi to občino stalo.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,296 seconds.