Občutno poslabšanje epidemiološke situacije. Učenci in dijaki se kljub temu vračajo v šolo. Celje tokrat z 62 okužbami


Kot kaže smo se po prazničnem premoru in dvodnevnem umirjanju situacije vrnili v nadaljnje slabšanje situacije v tretjem valu.

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 26.150 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.527 okužb, prejšnji teden jih je bilo 1.336.

Po dveh dneh padanja števila okužb, smo se vrnili na predpraznično slabšanje epidemiološke situacije v tretjem valu. Tudi število hospitaliziranih se še naprej povečuje in je včeraj skoraj preseglo šestotico. Poleg vsega pa skrbi še visok delež pozitivnih izvidov testov.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.664 (včeraj 13.301) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 20.790 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.360 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.527 okužb z deležem pozitivnih izvidov 28,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 923 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 917.

Število hospitaliziranih covid bolnikov je tudi včeraj povečalo. Trenutno je hospitaliziranih 599 covidnih bolnikov, od tega jih je 129 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.097 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 250 okužb (pred tednom dni 239). Skoraj polovica vseh v Celju, Velenju in Žalcu.

7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 139 (včeraj 137).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • otroci se v ponedeljek vračajo v šole in vrtce
  • varnostni odbor Evropske agencije za zdravila (EMA) bo krvne strdke uvrstili med izjemno redke stranske učinke cepiva AstraZenece
  • Slovenija bo cepljenje nadaljevala po načrtu, kar pomeni, da bo s cepivom AstraZenece za zdaj cepila starejše od 60 let
  • vlada bo danes odločala o predlogih strokovne skupine za covid-19 o spremembah epidemiološkega semaforja, podrobnosti bodo znane tekom dneva
  • IMI v polovici vzorcev odkril angleško različico novega koronavirusa

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 139 (včeraj 137). V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 973 (+11 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb pa je 377 (slovensko povprečje 306). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 2.092 okužb (+99 glede na včeraj).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 83 covidnih bolnikov (7 več kot dan prej), kar je največ po 12. februarju, ko so v celjski bolnišnici zdravili 84 covidnih bolnikov. Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 jih je 18 na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 17 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 9. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 416 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 250 okužb (prejšnji teden 239). Največ v občini Celje 62, sledijo Velenje 34, Žalec 24, Slovenske Konjice 17, Vojnik 14, Šentjur 11, Braslovče 10, Ljubno 7, Rečica ob Savinji 7, Zreče 7, Gornji Grad 6, Mozirje 6, Šoštanj 6, Laško 5, Nazarje 5, Polzela 5, Šmarje pri Jelšah 5, Luče 3, Prebold 3, Rogaška Slatina 3, Dobje 2, Dobrna 2, Podčetrtek 2, Štore 2, Tabor 1, Vitanje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.527 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.336. Po dveh dneh navideznega prazničnega izboljševanja se je epidemiološka situacija vrnila na stanje pred prazniki in povečevanju tretjega vala, ki ga vodijo predvsem nove različice virusa.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.097 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 923 okuženih oseb (včeraj 895). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 917 (včeraj 889).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 18. Sprejetih je bilo 79 covidnih bolnikov (8 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 56 bolnikov oz. 4 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19 – noben na intenzivnem oddelku. V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 599 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 129.

Po podatkih NIJZ-a je bil do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 293.513 državljanov (okoli 14 %), z drugim odmerkom pa 119.302 državljana.

Otroci se vračajo v šole in vrtce

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je na današnji novinarski konferenci javnost seznanila, da se v ponedeljek, 12. 4. 2021, v vrtce in šole vračajo vsi vrtčevski in šolajoči se otroci. Za dijake prvih treh letnikov bo pouk potekal po modelu C, torej v tedenskih izmenah (polovica razredov se bo šolala v šoli, druga polovica razredov pa se bo šolala na daljavo – skupini se bosta nato izmenjevali tedensko). Pouk bo torej kot napovedano potekal tako, kot je potekal že pred 1. aprilom, ko se je država zaprla za 11 dni. Prav tako se odpirajo dijaški domovi.

Maske bodo v vseh šolskih prostorih obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijakinje in dijake. Otroci od 1. do vključno 5. razreda pa bodo maske nosili v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Po novem nošenje mask pri pouku športne vzgoje ne bo več obvezno.

Glede samotestiranja je ministrica dejala, da še ne vedo točno, kdaj bo uvedeno. Prosila pa je vse, naj ukrep razumejo kot dobronamerno dodatno varovalko. Želja vseh je namreč, da šole ostanejo neprekinjeno odprte do poletnih počitnic. Odprtje šol je tudi glavna prioriteta vlade in strokovne skupine za covid-19.

IMI v analiziranih vzorcih odkril veliko pojavnost angleškega seva

Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je pri analiziranih 568 vzorcih odkril skoraj polovično pojavnost angleške verzije novega koronavirusa.

Med 568 vzorci jih je bilo 62 odstotkov iz osrednjeslovenske regije, 17 odstotkov iz goriške, šest odstotkov iz zasavske regije, štirje odstotki iz jugovzhodne regije, po dva odstotka iz obalno-kraške, gorenjske, posavske, pomurske, primorsko-notranjske in savinjske regije. Pet vzorcev je pripadalo ljudem, ki imajo stalno prebivališče v tujini, poroča MMC.

AstraZeneca še naprej po programu

Varnostni odbor Evropske agencije za zdravila (EMA) je včeraj sporočil, da bo krvne strdke uvrstili med izjemno redke stranske učinke cepiva AstraZenece.

Do 4. aprila so na območju evropskega gospodarskega območja in Združenega kraljestva, kjer je bilo s cepivom AstraZenece cepljenih okoli 34 milijonov ljudi, zaznali 169 primerov možganskih krvnih strdkov oz. cerebralne venske sinusne tromboze ter 53 primerov venske tromboze. Samo v Združenem kraljestvu je o krvnih strdkih po cepljenju poročalo 79 ljudi, 19 jih je umrlo, dve tretjini primerov, ki so poročali o strdkih, pa je bilo žensk. Med mrtvimi so bile osebe stare med 18 in 79 let.

Številke kažejo, da je pojav krvnih strdkov pri uporabi cepiva AstraZenece izjemno redek primer. Veliko večja verjetnost je denimo, da se krvni strdki pojavijo pri ženskah, ki se poslužujejo kontracepcijskih tabletk.

V EMI so ponovili, da so koristi cepiva veliko večje od tega zelo redkega stranskega učinka, odločitev glede morebitnih omejitev uporabe cepiva AstraZeneca pri določenih skupinah prebivalcev pa prepuščajo posameznim državam.

“Ugotovili so, da je to tako redek pojav, da prevlada varnost. To cepivo je varno. Če primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon. Potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta,” je cepivo AstraZeneca in odločitev EME za MMC komentiral Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo

Slovenija bo cepljenje nadaljevala po načrtu, kar pomeni, da bo s cepivom AstraZenece za zdaj cepila starejše od 60 let. V prihodnjih dveh tednih pa bo Slovenija sprejela tudi odločitev, ali bo to cepivo uporabljala tudi za mlajše osebe, kot je to že pravksa v nekaterih evropskih državah.

B.S.