Očistimo Slovenijo 2012 v Celju (foto, video)


V soboto je po vsej Sloveniji potekala akcija “Očistimo Slovenijo”, izjema pa ni bila niti Mestna občina Celje. Tokrat ni šlo zgolj za čiščenje izključno Slovenije, saj smo bili del globalnega projekta World Cleanup 2012 – največje okoljske akcije v zgodovini človeštva.

V Celju so bile najbolj onesnažene točke parki z okolico, obrežje Savinje in območja ob cestah. Čistilne akcije v Celju se je udeležilo več kot 1000 prostovoljcev, ki so se na klic narave odzvali individualno, ali pa v različnih interesnih skupinah. Kljub temu, da je čistilna akcija za okolice vrtcev in šol potekala že v petek, je bilo možno videti veliko organiziranih skupin osnovnošolcev in srednješolcev kot udeležencev akcije. Manjkala pa niso niti športna društva, upokojenci, študentske organizacije, taborniki, družine in še mnogi drugi.

Med problematičnimi odpadki na celjskem območju so prevladovale prazne embalaže, odpadki pa variirajo tudi od različnih območij. V parkih je bilo mogoče najti nadpovprečno število praznih steklenic in embalaž, ob Savinji pa se je omenjenim odpadkom pridružilo še nekaj rabljenih iger in praznih vrečk. Še posebej problematičen na celjskem območju je Petriček, kjer so udeleženci akcije poročali o odlagališču kontejnerjev, prav tako pa so našli kar nekaj rabljenih kondomov in uničenih odej ter preprog.

Sama akcija “Očistimo Slovenijo” ni pomembna le iz vidika čistega okolja, marveč med samo akcijo tudi okrepimo svoje lokalne vezi, ko združimo svoje moči za čisto okolje, prav tako pa je projekt pomemben za dvigovanje okoljske ozaveščenosti.

Nekaj utrinkov iz čistilne akcije Celja in okolice si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in video prispevku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=151]

F/T/V: Tina Ožvald

Priporočamo še:
Dijaki v petek v mestnem parku čistili namesto popivali (video)