Odprti skrivnostni hodniki prvega koruznega labirinta na Celjskem


Na Celjskem smo dobili prvi koruzni labirinti. “Zabaven, predvsem pa poučen tematski park, je zrasel v kraju Trnava v občini Braslovče. Labirinti so že sami po sebi mistični, ravno tako, pa tudi čustva. Raziskovanje enih in drugih je združeno v prav posebno poučno dogodivščino,” so najnovejšo turistično pridobitev opisali v zavodu ZIKŠT 3 Jezera Braslovče, kjer so najzaslužnejši za to, da je koruzni labirint prišel tudi na Celjsko.

“Sicer smo že nekaj let iskali lokacijo na Celjskem, saj smo imeli v Mariboru, kjer koruzne labirinte postavljamo že pet let, vsako sezono veliko obiskovalcev ravno s tega območja,” pove Nataša Drozg, idejna vodja projekta koruznih labirintov. “Potem smo se povezali z Jasmino Roter Jager z ZIKŠT 3 Jezera in ideje so hitro postale realnost,” pove.

V labirintu si je treba vzeti čas, brez zemljevida pa lahko tavate tudi brezčasno

Koruzni labirint ni namenjen tekmovanju, kdo iz njega pride hitreje, temveč je mišljen predvsem kot nekakšen družinski “team building”, uvodoma pojasni Nataša Drozg. Snovalci labirinta so namreč v Braslovčah postavili nekakšne vsebinske postaje na temo čustev.

Labirint je odprt v četrtek in petek: 16. do 20. ure ter soboto in nedeljo: 9. do 20. ure. GPS lokacija labirinta tukaj

“Tu so dokaj zahtevne postaje, ne v smislu da jih je težko reševati, ampak si je predvsem za naloge treba vzeti čas. Izkušnje prvega vikenda kažejo, da so si družine dejansko vzele čas, kar je tudi smisel tega labirinta. Torej, da se družine s pogovorom poglobijo v razmišljanje o čustvih,” obrazloži Drozgova.

Iz labirinta vodi samo ena prava pot, ki sicer lahko vmes ubere tudi kakšne svoje ovinke, a se začne in konča na isti točki. Obiskovalci na vstopni točki prejmejo tudi zemljevid, brez katerega se bodo tudi tisti, z bolje razvitim čutom za orientacijo, lahko hitro izgubili. Slednje smo občutili tudi ob našem obisku, ko smo se po začetnem zanašanju na naravni kompas, kmalu zatekli po pomoč k zemljevidu.

Kako nastane koruzni labirint: Snovalci najprej poiščejo in najamejo primerno polje. Nato na Fakulteti za arhitekturo Maribor izdelajo načrt labirinta, po katerem geodeti zakoličijo labirint. Ko koruza na polju zraste, se jo po označenih poteh mehansko odstrani in ustvari skrivnostne hodnike. Ostale podrobnosti najdete tukaj.

B.S., foto: Celje.info