Odprtje razstave: Pulj pred prvo svetovno vojno


Ob 100. obletnici prve svetovne vojne (1914-1918) in v spomin na 11. Soško bitko (17. 8–15. 9. 1917), v kateri je znameniti 87. celjski pešpolk v boju za Škabrijel prispeval odločilni prispevek k zmagi avstro-ogrske vojske, je bila v četrtek, 22. 6. 2017 v Osrednji knjižnici Celje odprta gostujoča razstava puljske knjižnice. Gostujoči razstavi, ki bo na ogled do 15. septembra, bo sledila razstava o znamenitem celjskem polku, ki je imela poveljstvo v Pulju in se je zapisal v zgodovino kot najbolj hrabra vojaška enota v vsej zgodovini avstro-ogrske. Navedeno razstavo pripravljajo kolegi domoznanskega oddelka celjske knjižnice.

Z nami so bili: namestnica župana Pulja Elena Puh Belci, direktorica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, avtorica razstave Nadia Bužleta, pooblaščenec župana MOC Stane Rozman in glasbeni gost Bruno Krajcar.

_mg_9463_purgNa odprtju razstave sta direktorici obeh knjižnic, mag. Polona Rifelj in Nela Načinović, slovesno podpisali Listino o prijateljstvu in sodelovanju.

O gostujoči razstavi

Razstava Pulj pred prvo svetovno vojno je nastala kot del projekta ‘1914. – Puna je Pula/Pola Gremita’, s katero se je puljska knjižnica vključila v evropsko obeležitev 100. obletnice prve svetovne vojne.

_mg_9685_purgV tisočletni zgodovini Pulja je avstro-ogrsko obdobje izjemno pomembno za njegov razvoj in oblikovanje v moderno in urbano središče območja. Od 2. polovice 19. stoletja Pulj doživlja ekonomsko, kulturno in gospodarsko ekspanzijo, ki je vidna v širitvi mesta in urbanističnem razvoju, v zgraditvi celostne vojaške in mestne infrastrukture, v demografski ekspanziji, v razvoju gospodarske, kulturne in znanstvene dejavnosti. Začetek vojne je napovedal tudi začetek stagnacije v razvoju mesta in naznanil turbulentne čase, konec brezskrbnega življenja in intenzivnega razvoja Pulja, ki ga je doživel v avstro-ogrskem obdobju.

_mg_9480_purgNa razstavi je prikazana fizionomija predvojnega Pulja pred tragičnimi dogodki leta 1914 in predstavljena je sinteza puljskega vsakdana v mesecih pred začetkom prve svetovne vojne. Na podlagi zgodovinskega, arhivskega in časopisnega gradiva smo izpostavili posamezne segmente puljskih posebnosti s posebnim poudarkom na kulturnem življenju mesta. Na razstavi so predstavljeni kulturni dogodki leta 1914 s koncerti, kinomatografi, z gledališči, z zabavo in načini preživljanja prostega časa, s stili oblačenja v zelenem mestnem okolju z bogastvom mediteranskih in egzotičnih rastlinskih vrst ter razvitost prometne infrastrukture, ki je povezovala Pulj z ostalo Evropo.

Z razstavo Pulj pred prvo svetovno vojno je Gradska knjižnica i čitaonica Pula povzela najpomembnejše trenutke enega najperspektivnejših obdobij v zgodovini Pulja kot njen prispevek k obeležitvi 100-letnice velike vojne, ki še vedno zavzema pomembno mesto v človeškem kolektivnem spominu. Koordinator razstave v Osrednji knjižnici Celje je bil kolega iz domoznanskega oddelka prof. Srečko Maček.

_mg_9500_purg-kolaz1

zarja-celje-polsi-klik-2016