Odslej boste lahko sredi mandata odpoklicali župana. Preverite kako.

17. 12. 2016 06:48

ven-morasDržavni zbor je z glasovi poslancev SMC, DeSUS-a in Združene levice uzakonil institut odpoklica župana, s katerim bodo lahko nezadovoljni volivci župana zamenjali tudi tekom njegovega mandata, če bo za kaj takega seveda dovolj podpore.

Novosti sicer oporekajo mnogi, od strank SD, SDS in zunajparlamentarne SLS, do Združenja občin Slovenije, napoveduje pa se tudi veto državnega sveta. Po njihovem mnenju gre namreč za populističen ukrep, ki bo omogočal zlorabe, nestabilnost ter povzročal nepotrebne stroške.

Preverili smo postopke, ki bodo po novem omogočili odpoklic župana ter za mnenje povprašali človeka z dolgoletnimi izkušnjami županovanja, nekdanjega župana Občine Šmarje pri Jelšah, Jožefa Čakša.

Želja, nekateri bi dejali celo potreba, po možnosti odpoklica župana s čela občine se je sicer  pojavila v času tako imenovanih vseslovenskih ljudskih vstaj, ko so nasilni protestniki dosegli odstop župana Maribora Franca Kanglerja. Predlagatelji, na čelu s poslancem Janijem Möderndorferjem, so uvedbo odpoklica utemeljili prav na tem primeru; kot pravijo, bi ta institut preprečil tovrstno protestniško nasilje.

A temu oporekajo številni. V Združenju občin Slovenije sicer pravijo, da tovrstnemu mehanizmu ne nasprotujejo, a da se je ideja izjalovila. “Ostaja namreč bojazen za možnosti zlorab zaradi osebnih interesov posameznikov ali interesnih skupin znotraj občine, vse do možnosti političnega obračunavanja,” so zapisali v izjavi za javnost ter dodali, da je  lokalna samouprava eden redkih dobro delujočih sistemov, ki ga takšne predlog lahko v osnovi zamaje.

Proti so tudi v SLS, stranki z največ župani v Sloveniji, kjer “gostilniškemu referendumu”, kot so institut poimenovali, napovedujejo celo ustavno presojo. 

“Na lokalnih volitvah izvoljeni funkcionarji v svojem domačem kraju vsak dan odgovarjajo za svoje delo ter so na razpolago volivcem in se ne skrivajo v poslanskih klopeh,” pravi predsednik stranke mag. Marko Zidanšek.  Poudarja še, da župani zaupnico pri volitvah preverjajo vsake 4 leta , da na lokalnih volitvah izvoljeni funkcionarji v svojem domačem kraju vsak dan odgovarjajo za svoje delo ter so na razpolago volivcem in se ne skrivajo v poslanskih klopeh. “Obenem župani zaupnico pri volivcih preverjajo vsaka 4 leta,” spominja.

In kako boste zamenjali župana?

Če boste torej tekom mandata želeli zamenjati župana, tega ne boste mogli storiti 12 mesecev po njegovi izvolitvi ter 12 mesecev pred lokalnimi volitvami, ampak samo v vmesnem času.

Najprej boste morali zbrati 2 % overjenih podpisov volivcev od števila volivcev, ki je glasovalo v 1. krogu zadnjih županskih volitev. Po vložitvi pobude boste imeli 35 dni časa, da zberete na Upravni enoti overjenih 30 % podpisov volivcev (v občini do 5.000 prebivalci), oziroma 25 % volivcev v občini  do 20.000 prebivalci.

Če vam to uspe, občinska volilna komisija razpiše glasovanje o odpoklicu župana. Ta je odpoklican, če za to glasuje večina volivcev, pod pogojem, da se glasovanja udeleži več kot 90 % volivcev, ki so glasovali v prvem krogu zadnjih županskih volitev.

Če je župan odpoklican, sledi še razpis in izvedba volitev novega župana.

Primer: kako odpoklicati Bojana Šrota

In kako bi torej nezadovoljni Celjani lahko odpoklicali Bojana Šrota?

Za pobudo bi, po podatkih zadnjih volitev (od 41.689 volilnih upravičencev jih je glasovalo 13.321) , zadostovalo že 267 podpisov. Nato bi predlagatelji imeli 35 dni časa, da na Upravno enoto pripeljejo 8.338 volivcev.

Župan Šrot bi se poslovil od stolčka, če bi za njegov odhod glasovala večina glasujočih, vendar samo, če bi na volišče prišlo 11.989 ali več volivcev.

Za lažjo predstavo; Bojana Šrota je na zadnjih volitvah podprlo 9.028 občanov MO Celje.

Ob tem je potrebno opozoriti, da je izračun narejen glede na volilne podatke za leto 2014, medtem ko bo odpoklic mogoče izvesti šele po naslednjih lokalnih volitvah, ki bodo čez dve leti.

Dolgoletni župan Šmarja Jožef Čakš: povsem nepotrebno

“Verjetno je predlog pri marsikomu zbudil željo, da bi se odpoklic župana kje zgodil, vendar je treba vedeti, da je izvedba tega izjemno zahtevna,” pobudo komentira nekdanji župan Občine Šmarje pri Jelšah Jožef Čakš, ki je to funkcijo opravljal 23 let.

Opozarja, da je nabrati toliko podpisov in izvesti vse te postopke izjemno težko, obenem pa bi izvedba glasovanja ali volitev lokalni skupnosti povzročila tudi velike stroške.

“Štiriletni mandat ni tako dolg, da bi bilo potrebno v tem času izvajati odpoklic. Če se pa kakšnemu županu zalomi, pa bo morda sam toliko kritičen in bo odstopil,”  ocenjuje Čakš. 

Po njegovem mnenju je bil zakon sprejet, ker si je to pač nekdo želel ali pa da bi bil komu všeč. Kljub temu pa bo o tem še odločal državni svet, ki lahko z vetom zakon vrne poslancem v ponovno odločanje.

Takrat bo za njegovo potrditev potrebna absolutna večina 46 glasov. To pomeni, da bo moral prepričati še enega poslanca, saj je spremembo zakona v četrtek izglasovalo 45 predstavnikov ljudstva.

Vabimo vas k sodelovanju v naši anketi (desni stolpec), kjer vas sprašujemo, ali se vam možnost odpoklica župana zdi potrebna.

oh-teater-vojnik-polsi-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 1,267 seconds.