Odziv Mestne občine Celje na kritične besede Tine Trstenjak: “Izjava nas je neprijetno presenetila”


Pred dnevi je Športna zveza Celje na tradicionalni prireditvi Športnik leta podelila priznanja najboljšim športnikom Celja v minulem letu. To sta postala judoistka Tina Trstenjak in atlet Luka Janežič. Še bolj kot izbor pa je odmeval govor odlične celjske judoistke Tine Trstenjak ob prejemu priznanja, v katerem je nekaj kritike usmerila na Mestno občino Celje ter župana Bojana Šrota. Izjava Trstenjakove je občino, kot so zapisali v odzivu, neprijetno presenetila. Odzval se je tudi župan Bojan Šrot.

Tina Trstenjak, nosilko mnogih medalj z največjih tekmovanj in zadnja leta ena izmed najboljših judoistk na svetu, je v govoru ob prejemu priznanja za najboljšo športnico Celja med drugim dejala, da se občina venomer rada pohvali, da je Celje najbolj športno mesto, pri čemer pa bi si želela, da bi občina znala vrsto vrhunskih celjskih športnikov bolj ceniti ter za njih tudi bolje poskrbeti. Poleg tega naj bi, ob lani osvojenem že tretjem evropskem naslovu, čestitke prejela le od Mestne občine Ljubljana, ne pa tudi od Mestne občine Celje. Zaželela pa si je tudi, da bi jih kdaj s svojo prisotnostjo na prireditvi Športnik Celja počastil tudi župan.

MOC: Izjava nas je neprijetno presenetila

V odzivu na govor so v Mestni občini Celje zapisali, da jih je izjava Tine Trstenjak zelo presenetila, saj da Mestna občina Celje razvoju športa in urejeni športni infrastrukturi namenja veliko sredstev in pozornosti. “V Celju imamo zelo veliko odličnih športnikov, na katere smo zelo ponosni. Zelo smo ponosni tudi na Tino Trstenjak. Ko se je lani  udeležila županovega sprejema za olimpijce, smo imeli občutek, da je vesela županovih iskrenih čestitk in  da je vesela tudi denarne nagrade,” so zapisali v odzivu.

Dodali so, da se prireditve Športnik leta v Celju, ki jo organizirata Športna zveza Celje in TV Celje, vsako leto udeležijo najvišji predstavniki Mestne občine Celje (župan, podžupanja, podžupan), župan Bojan Šrot pa je priznanje Naj športnica leta Tini Trstenjak izročil leta 2016 in 2017.

“Rezultate naših športnikov in klubov redno spremljamo in jim za uspehe na tekmovanjih vedno s ponosom čestitamo. Tudi Tini Trstenjak je župan Bojan Šrot lani poslal dve čestitki na naslov njenega kluba. Prvo čestitko ji je poslal za njen izjemen nastop na Evropskem prvenstvu v Lizboni, ko je tretjič zapored postala evropska prvakinja v judu v kategoriji do 63 kilogramov, drugo pa za osvojeno srebrno olimpijsko medaljo v Tokiu. Upamo, da je čestitki prejela. Župan je lani jeseni poslal čestitko tudi Marjanu Fabjanu za zlato medaljo Mednarodne judoistične zveze. Ob tej priložnosti je Tini Trstenjak ponovno čestital za njen izjemen uspeh na Olimpijskih igrah v Tokiu,” so še zapisali.

V zaključku odziva so še zapisali, da jih je izjava Tine Trstenjak, ki je leta 2015 prejela županovo priznanje Kelih cesarice Barbare, neprijetno presenetila tudi zato, ker je župan Bojan Šrot velik ljubitelj in podpornik športa. “Kot nekdanji Himalajec se namreč dobro zaveda, koliko truda morajo športniki vložiti, da dosežejo vrhunske rezultate,” so zaključili.

Mestna občina Celje premore čez 1889 registriranih vrhunskih športnikov

Mestna občina Celje po zadnjih podatkih premore 1889 registriranih vrhunskih športnikov. Od tega mnogi posegajo po najvišjih mestih na svetovni ravni. V Celju delujejo tudi vrhunske športne organizacije (skupaj kar 81 športnih klubov in društev), med katerimi so se mnoge z uspehi že zapisale v športno zgodovino Celja in tudi Slovenije. Med najodmevnejšimi uspehi so, če naštejemo samo peščico, evropska klubska krona RK Celja Pivovarne Laško leta 2004, številne olimpijske, svetovne in evropske medalje Judo kluba Sankaku Celje, medalje celjskih zimskih športnikov z največjih tekmovanj, serijsko osvajanje naslovov državnih prvakinj košarkaric ŽKK Cinkarna Celje, zgodovinski državni nogometni naslov NK Celja leta 2020, vrhunski rezultati atletov celjskega Kladivarja, uspehi rokometašic ŽRK Z’dežele, itd..

Celje se je v preteklosti izkazalo tudi kot odličen gostitelj največjih tekmovanj, kar omogoča tudi dobra športna infrastruktura (Stadion Z’Dežele, Dvorana Golovec, Dvorana Zlatorog, Ledena dvorana, atletski Stadion Kladivar, Stadion Skalna klet, letno kopališče, čolnarna na Špici, rekreacijski objekti na Šmartinskem jezeru…). Samo lani smo v Celju gostili dve veliki tekmovanji, in sicer evropsko prvenstvo v nogometu U21 in evropsko prvenstvo v rokometu U19. Tudi v preteklosti je Celje že gostilo nekaj največjih rokometnih evropskih prvenstev v mlajših kategorijah, leta 2004 pa je bilo Celje eno izmed mest gostiteljic evropskega članskega prvenstva v rokometu. Na nogometnem stadionu Z’dežele so se igrale tudi reprezentančne tekme, itd.. Celje lahko torej, glede na našteto, res označimo za najbolj športno mesto v Sloveniji.

Odziv župana Mestne občine Celje Bojana Šrota:

B.S.