Opečenega 4-letnika na celjski urgenci niso želeli sprejeti brez negativnega testa


Na celjski urgenci so sprejeli 4-letnega dečka z opeklinami na nogi, a ga zdravnik ni želel sprejeti brez opravljenega hitrega testa. Dečkov oče je namreč v formularju, ki ga vsak pacient izpolni pred sprejemom v bolnišnico, navedel, da je deček prehlajen in da kašlja. Poškodovani deček je moral zato v bolečinah čakati 40 minut, preden ga je sprejel zdravnik.

Po poročanju portala 24ur naj bi si deček nogo opekel ob tem, ko je stopil v vrelo vodo. Oče ga je odpeljal v Urgentni center Celje, kjer pa naj bi v formular med drugim navedel, da deček kašlja in je prehlajen. Osebje mu je zato pred obravnavo odredilo hitri test, saj ga zdravnik brez negativnega izvida naj ne bi želel sprejeti. Štiriletnik je moral zato z opečeno nogo kar 40 minut čakati na rezultat testa. Obupani oče pa naj bi se ob tem po pomoč zatekel tudi k direktorici celjske bolnišnice. Po pogovoru z njo in dobljenem negativnem rezultatu so dečka vendarle sprejeli in oskrbeli rane.

Zaradi primera odrejen izredni strokovni nadzor

Kot je za 24ur povedal strokovni direktor SB Celje Radko Komadina, je bila poškodbo pri predšolskem otroku obravnavana korektno, kar zadeva strokovne vsebine.  “Postavilo pa se je vprašanje, ali je bil otrok obravnavan tudi dovolj hitro. Po opisu in ustnih sporočilih udeleženih kolegov pa je šlo za lahko poškodbo,” je dejal.

Komadina je za omenjeni portal še povedal, da bo v zvezi s primerom odrejen interni strokovni nadzor, v katerem bodo preverili potek zdravstvene obravnave pacienta in nato v skladu z ugotovitvami nadzora tudi ustrezno ukrepali. Rezultati nadzora naj bi bili znani naslednji teden. Komadina je še dodal, da so od ministrstva za zdravje že septembra dobili okrožnico, ki zahteva spoštovanje pravila PCT pri osebah, ki iščejo zdravniško pomoč. Vendar so v njej naštete tudi izjeme, med katere spadajo otroci do 15. leta in vsa nujna stanja.

Razgovor z vodstvom bolnišnice že opravil minister

Razgovor z vodstvom celjske bolnišnice glede primera je opravil že tudi minister za zdravstvo Janez Poklukar. Medtem pa Komisija za medicinsko etiko opozarja, da morajo nujno medicinsko pomoč dobiti vsi, ki jo potrebujejo, ne glede na izpolnjevanje pogoja PCT. “Če gre za ogroženost življenja, potem PCT ne sme igrati nobene vloge. Takrat je treba pač sprejeti bolnika in ustrezno ravnati, tako, kakor je potrebno, da bi se mu čim prej pomagalo. Ko pa ni tako, takrat pa je seveda treba upoštevati tisto, kar je bilo sprejeto in za kar se ve, zakaj je potrebno,” je za TV Slovenija povedal predsednik komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč.