Osrednja slovesnost ob prazniku MO Celje in podelitev občinskih priznanj 2018 (foto, video)


11. april že tradicionalno velja za praznik Mestne občine Celje. Pred 567 leti jo je namreč celjski knez Friderik II. blagoslovil z mestnimi pravicami, s tem pa so prebivalci pridobili do odločanja o stvareh, pomembnih ne samo za razvoj mesta, ampak tudi za njihovo lastno življenje. V spomin na ta dogodek je Celje pred 27-imi leti 11. april določilo kot dan Mestne občine.

Bojan Šrot: “Prebivalci so srce in duša tega mesta”

Ob tej priložnosti se vsako leto na ta dan zberemo v Narodnem domu Celje, kjer poteka podelitev občinskih priznanj. Nič drugače ni bilo tudi v sredo zvečer, kjer je zbrane v svojem uvodnem nagovoru najprej nagovoril Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Zaveda se, da utrip mesta krojijo ljudje, ki prispevajo košček k mozaiku lepšega in kvalitetnejšega življenja v knežjem mestu.  “Iz vse te množice ljudi vedno izstopajo posamezniki in istitucije. To so naši vsakoletni občinski nagrajenci, ki naredijo nekaj več. To so ljudje, ki so pri svojem delu in ustvarjanju – verjamem, da tudi zato, ker imajo to mesto radi in čutijo pripadnost – drugačni, inovativni … uspešni,” je nagrajence prepoznal Šrot, ki je ob njihovem delu izrazil čast in ponos. Del njegovega nagovora si lahko ogledate v spodnjem videu:

Ob prazniku Mestne občine Celje je le-ta tudi letos prepoznala izjemne posameznike in institucije, ki prinašajo pomemben doprinos k življenju v knežjem mestu. V tem duhu so tudi v sredo zvečer najprej podelili kristalne celjske grbe za dosežene izjemne študijske uspehe. Priznanja za to so prejeli Eva Vidak, Iza Herman, Sara Železnik, Tjaša Jager, Pia Robida in Luka Šrot. Gre za posameznike, ki so blesteli tekom študija, vse pa povezuje dejstvo, da želijo s svojim znanjem prispevati tudi znotraj lokalnega okolja.

Goran Bojčevski je svojo polaskanost izrazil kar prek glasbe.
Goran Bojčevski je svojo polaskanost izrazil kar prek glasbe.

Mestna občina Celje je podelila tudi dva bronasta celjska grba. Prvi je šel v roke glasbenika Gorana Bojčevskega za vrhunski ustvarjalski in izvajalski glasbeni opus, drugega pa je prejel nadarjeni Simon Dvoršak za 25-letno delovanje v kulturi, glasbeno mentorstvo in umetniško vodstvo v številnih projektih

Srebrna celjska grba sta šla v roke Narcisa Kantardžiča za nadpovprečne rezultate in odlično kulturno umetniško ustvarjalno delo na likovnem področju v več kot 30-letni plodni ustvarjalni karieri, za širjenje kulturne ustvarjalnosti v svojem kraju in izven njega ter za promotorstvo celjske kulturne ustvarjalnosti, ter novinarja Braneta Piana za delovanje na področju novinarstva, publicistike, literarnega ustvarjanja, alternativne kulture in dobrodelne dejavnosti v lokalnem okolju.

Še eno izjemno priznanje, zlat celjski grb, je prejel Javni zavod Celjske lekarne za dosežene uspehe na strokovnem in poslovnem področju, povezovanje z lokalnim okoljem ter zagotavljanje in ohranjanje zdravja uporabnikov.

Častna meščanka Celja je postala Lila Prap
Lila Prap in njene živali, ki so znane po vsem svetu.
Lila Prap in njene živali, ki so znane po vsem svetu.

Mestna občina Celje je prav tako prepoznala tudi častno meščanko Celja. Laskav naziv je šel v roke Liljane Praprotnik Zupančič – Lile Prap za dolgoletne vrhunske uspehe in dosežke na področju literature, oblikovanja in ilustratorstva.

Prapovo so na odru pospremile tudi figure njenih risanih živalic, sama pa se je v svoji zahvali dotaknila vsega, kar je knežje mesto dalo njej in zaključila z mislijo “Vsako tele ‘ma svoje vesel’e, mi ‘mamo pa Cel’e” ter brezkompromisno očarala vse zbrane. Njen hudomušen nastop si lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku:

Poleg tega pa vas vabimo tudi k ogledu fotogalerije s sredine podelitve priznanj in praznovanja rojstnega dne knežjega mesta.