Otu Pestnerju županovo priznanje in kelih cesarice Barbare


Slovenski pevec, Celjan Oto Pestner, je pred 50 leti prvič zmagal na Slovenski popevki. Kot 15-letni deček je takrat zapel pesem 30 let.

Na Mestni občini Celje so mu zato v ponedeljek izročili kelih cesarice Barbare in županovo priznanje za življenjsko glasbeno ustvarjanje in doprinos k prepoznavnosti Celja.

Podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek: »Oto Pestner je izjemen pevec. Za slovensko glasbo, kulturo petja, slovensko popevko je naredil veliko. Sled je pustil v različnih glasbenih zvrsteh in kot avtor pomagal mnogim drugim glasbenim izvajalcem. Seveda smo Celjani nanj izjemno ponosni, saj se je tukaj rodil, tukaj obiskoval osnovno šolo, posnel prve pesmi in nastopal s svojim očetom. Veliko je naredil za prepoznavnost mesta. Danes mu s ponosom izročamo županovo priznanje in kelih cesarice Barbare in mu seveda želimo še mnogo uspešnih glasbenih let.

Oto Pestner: »Spomin na Slovensko popevko 1971 je še zelo živ. Ničesar nisem pričakoval, niti moj oče. 30 let je postala zmagovalna popevka po izboru publike. (…) V Celje se rad vrnem, všeč mi je, ker je staro mestno jedro lepo urejeno. Dobro se spominjam nastopov z očetom v gostilni Koper in Hotelu Evropa.«

Oto Pestner je že s šestimi leti pel ob harmonikarski spremljavi očeta Ota Pestnerja starejšega v gostilni Koper, kot prvi resni javni nastop pa navaja leto 1962, ko je nastopil v oddaji Pokaži, kaj znaš, kjer je osvojil drugo mesto. Takrat so mu pravili čudežni otrok. Osnovno šolo je končal v Celju in tukaj obiskoval prvi letnik gimnazije. V Ljubljani je diplomiral solo petje.

Svojo prvo malo ploščo je posnel že leta 1968, ko je tudi zmagal na festivalu Zlata roža Portoroža. Leto kasneje je v Italiji na festivalu za mlade pevce v San Remu osvojil prvo mesto in postal mednarodno prepoznavno ime zabavne glasbe. Leta 1970 je postal član New Swing Qarteta, leto kasneje je zmagal na Slovenski popevki s pesmijo 30 let (Dušan Porenta – besedilo in glasba, Bojan Adamič – aranžma). Izdal je več kot 45 solo albumov, s skupino New Swing Quartet nadaljnjih 45, z Alpskim Kvintetom preko 30 albumov (nekateri prodani v milijonskih nakladah). Kot skladatelj, aranžer, producent in izvajalec je sodeloval pri ustvarjanju več kot 5.000 skladb.

Velik pečat je pusti v črnski duhovni glasbi, klasični slovenski popevki, narodno zabavni glasbi, džezu. Velja za najboljšega slovenskega pevca in sam pravi, da mu je pri glasbi nasploh najbolj pomembna vrhunska vokalna izvedba.

Leta 1998 je Oto Pestner prejel srebrni celjski grb, danes pa se je vpisal v knjigo častnih gostov mesta Celje.

A.T.H., foto: MOC