Otvoritvena hoja po celjski ‘srčni poti’ bi se kmalu končala tragično. Hitro posredovanja in AED poskrbela za srečen konec


V dneh, ko obeležujemo akcijo Slovenija oživlja, smo bili v Celju priča nesrečni zgodbi s srečnim koncem. Na slavnostnem odprtju poti 6-minutne testne hoje, ki pokaže v kakšnem stanju je srčna mišica osebe, ki pot prehodi, se je zgrudil član Koronarnega kluba Celje. Po zaslugi hitrega posredovanja in avtomatskega defibrilatorja (AED) nameščenega v neposredni bližini, je gospod reševalce pričakal pri polni zavesti.

Nesrečni dogodek je še en dokazal, kako pomembna je hitra reakcija, ko oseba doživi srčni zastoj, ter kako življenjskega pomembna je čimbolj razvejana mreža javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev (AED).

Minuli petek je Koronarno društvo Celje svojo 35-letnico delovanja, ki se je časovno nekako skladala z letošnjim Dnevom zdravja, Dnevom srca ter akcijo Slovenija oživlja, obeležilo z odprtjem poti za 6-minutno testno hojo, s katero lahko tako kardiološki bolniki kot drugi občani preverijo, v kakšnem stanju se nahaja njihovo srce in telo.

Pot je nastala v sodelovanju s Centrom za krepitev Zdravja Celje in Mestno občino Celje ter poteka v bližnji okolici celjskega koronarnega društva. Oseba, ki se poda na njo, skuša v šestih minutah prehoditi čim večji del poti (tek ni dovoljen). Točka, ki jo oseba doseže v predpisanem času nato pove, kakšna je trenutna zmogljivost oz. moč posameznikove srčne mišice. Pot je opremljena tudi z informativnimi tablami in navodili.

Po opravljeni poti se mu je ustavilo srce

Šestminutno ‘srčno pot’ je ob svečanem odprtju želel prvi preizkusiti starejši član Koronarnega društva Celje, za katerim je sicer že nekaj kardioloških posegov. Šestminutno hojo je tudi opravil, nesrečno naključje pa je hotelo, da se je takoj po opravljeni otvoritveni poti zgrudil. Toda nesrečno naključje so spremljale tudi srečne okoliščine. Srčni zastoj se je namreč zgodil na očeh vseh na dogodku prisotnih gostov, med njimi tudi nekaj strokovno usposobljenih oseb, ki so gospodu takoj priskočili na pomoč. Nemudoma se je začelo izvajanje temeljnih postopkov oživljanja, glavno vez v življenje pa je nato (ne)srečniku omogočil avtomatski defibrilator (AED), ki je bil nameščen le nekaj metrov stran, na stavbi celjskega koronarnega kluba. Do spontanega bitja srca je prišlo že po prvi defibrilaciji.

Hitra reakcija in nekatere srečne okoliščine so naposled botrovale temu, da je je bil gospod že pred prihodom reševalcev reanimiran, ob njihovem prihodu pa že pri polni zavesti ter sposoben normalne komunikacije. Reševalci so ga tako le še oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Predsednik Koronarnega društva Celje: Še dobro, da smo po kraji prvega AED uspeli hitro kupiti novega

Med tistimi, ki so nesrečnemu gospodu najprej priskočili na pomoč je bil tudi predsednik Koronarnega društva Celje Franjo Luc. Kot nam je povedal, se je gospod zgrudil le nekaj minut po tem, ko je s potjo že opravil. “Epileptični napad je vodil do srčnega zastoja, nakar je tam prisotna višja medicinska sestra Mateja Rozman iz Centra za krepitev zdravja Celje, takoj začela z izvajanjem masaže srca, sam pa sem nemudoma odšel po defibrilator, ki ga imamo na stavbi društva,” pripoveduje Luc in doda, da je reševanje usklajeval zdravnik Janez Tasič, skupaj z dispečerko na številki 112. “Pomoč je bila zares hitra in učinkovita,” pravi in izpostavi predvsem hitro posredovanje z avtomatskim defibrilatorjem (AED), ki ga imajo nameščenega na stavbi kluba.

Tega so v klubu dobili pred nekaj leti, a kaj kmalu bi se lahko zgodilo, da za tokratno reševanje življenja, ne bi bil na voljo. Kot nam je namreč razkril predsednik Luc, so jim prvega kmalu po namestitvi ukradli. “Na srečo smo relativno hitro zbrali denar in kupili novega, ter ga dali nazaj na stavbo in na voljo za javno uporabo. Sedaj ga varuje tudi kamera,” pove in doda, da so sicer javni avtomatski defibrilatorji dostopni tudi na drugih lokacijah po mestu, vendar bi brez tega na njihovi stavbi izgubili kar nekaj dragocenih minut. “Takšni dogodki so dokaz, kako življenjskega pomena je imeti v bližini avtomatski defibrilator,” zaključi Luc.

Pogovarjali smo se tudi z višjo medicinsko sestro Matejo Rozman iz Centra za krepitev Zdravja Celje (ZD Celje), ki je pri gospodu izvajala temeljne postopke oživljanja. Kot je med drugim povedala, so to stresne situacije, na katere je človek težko pripravljen, ne glede na to, ali gre za strokovno usposobljeno ali laično osebo. “Kljub temu mislim, da smo vsi tam prisotni odlično opravili svoje delo. Bil je nesrečen splet okoliščin z izjemno srečnim koncem,” je dejala in izpostavila tudi veliko pomoč in odlično vodenje akcije s strani dispečerke na številki 112.

Gospod, ki je doživel srčni zastoj, je trenutno še v bolnišnici. A, kot smo izvedeli, naj bi bilo njegovo stanje dobro. Čutil naj bi le nekaj bolečin v predelu prsnice in reber, ki so posledica masaže srca.

Zgodba, ki daje pogum, da ob srčnem zastoju vedno brez pomišljanja priskočimo na pomoč

Dogodek v Celju je še eden izmed dokazov, kako pomembno je ozaveščanje javnosti o srčnem zastoju in temeljnih postopkih oživljanja. Predvsem pa to, da je treba v trenutku, ko oseba srčni zastoj doživi, takoj priskočiti na pomoč. In kot se ob akcijah Slovenija oživlja venomer ponavlja: Ob srčnem zastoju naj nas ne ohromi misel na to, da bomo z morebiti ne najbolj optimalnim izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja naredili karkoli narobe. Najbolj narobe v takšnih trenutkih je namreč, če ne naredimo ničesar.

Zemljevid lokacij avtomatskih defibrilatorjev (AED) najdete TUKAJ

B.S.