Pahor na Teharjah položil venec žrtvam povojnih pobojev


Ob dnevu spomina na mrtve oz. na dan vseh svetih, ko so po vsej državi potekale spominske slovesnosti, se je v Parku spomina na Teharjah polaganja vencev udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor. Skupaj s pooblaščencem župana Mestne občine Celje Markom Zidanškom in predsednikom KS Teharje Francem Kačem so položili venec zamolčanim žrtvam povojnih pobojev.

Na Teharjah so med drugo svetovno vojno Nemci zgradili vojaško taborišče, kamor so ob koncu vojne zapirali ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja. Maja leta 1945 so vanj namestili domobrance in nekatere civiliste, ki so se zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem, konec istega meseca leta 1945 pa so partizanske oblasti v taborišče na Teharjah pripeljale Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija pa še približno 3000 domobrancev. Po ocenah poznavalcev bi lahko bilo okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi.

Na mestu zločinov sta od oktobra 2004 postavljena spomenik, ki ga je zasnoval arhitekt Marko Mušič in spominski park Teharje, ki naj bi prispevala k spravi.

E. H.