Parkiranje okoli celjske knjižnice nevzdržno, občina pa z rešitvijo, ki stanovalcev ne zadovoljuje


pomanjsane-fotke-2
Napis stanovalcev je brez učinka.

Četudi le za 5 minut skočite v knjižnico, poskrbite, da s tem ne boste zaparkirali ali kako drugače ovirali tamkajšnjih stanovalcev. Ti so zbrali podpise in sestavili dokument, s katerim pozivajo celjsko občino, da postavi potopni stebriček na bolj ustrezni lokaciji.

Neprimerno parkiranje povzroča zamude in veliko nezadovoljstvo.

brez-naslova
Ulica Ivanke Uranjekove (označena z rdečo) je najbolj problematična glede parkiranja.

V središču mesta je problem pomanjkanja parkirnih mest še večji zaradi različnih javnih zgradb med starimi, strnjenimi ulicami. Ogromno težav s parkiranjem imajo stanovalci na delu Gosposke ulice 21 in na Ulici Ivanke Uranjekove 1, kjer se z Gosposke zavije desno proti Osrednji knjižnici Celje. Kljub opozorilom, da je parkiranje dovoljeno le tamkajšnjim stanovalcem, jih marsikdo še vedno zaparkira, kar je neuvidevno in nedopustno.

Odkar je Muzejski trg pred knjižnico prenovljen in zaprt za promet, se stanovalci s to težavo srečujejo vsakodnevno. Namreč, njihova kratka ulica voznikom predstavlja brezplačni parkirni prostor.

Naša bralka, ki je opozorila na te slabe razmere, je povedala, da včasih še v službo ne morejo priti pravočasno. Med vikendi je nekoliko bolj umirjeno, a vseeno pravi, da bi bilo najbolje za vse, če bi se cela Gosposka ulica zaprla za promet.

dokument
V dokumentu so izrazili skrb ob visoki ceni prestavljanja potopnega stebrička (klik za povečavo).

Občini posredovali predlog, a ta jim ni odgovorila …

Stanovalci so namestili jasna opozorila na drevesa, da je to parkirišče namenjeno izključno njim, ne glede na to, ali gre nekdo »na hitro« v knjižnico, trgovino ali pa k čevljarju. Ker to ni zaleglo, so šli še korak dlje in se obrnili na Mestno občino Celje.

Sestavili so dokument, v katerem so prosili, da potopni stebriček postavi že na začetek njihove ulice. Prvotni načrt predvideva njegovo postavitev na koncu ulice, torej na začetku Mestnega trga, kjer pa ne bi ščitil parkirnih prostorov. Takšen stebriček, ki že stoji pri prvem krožišču na prvem uvozu na trg, bi zagotovo izboljšal pogoje za tamkajšnje stanovalce in obrtnike.

Dokument so posredovali občini v sredini oktobra, podpisalo pa ga je 24 stanovalcev. Odgovora do danes niso prejeli.

Vrtoglavi stroški zaradi nekaj metrov zamika?

Stanovalci so od Oddelka za okolje in prostor prej izvedeli, da je prestavitev tega stebrička povezana s stroškom, ki presega 10.000 €. V omenjenem dokumentu so izkazali skrb z ravnanjem javnega denarja in poudarili, da je mnogo izvajalcev, ki bi to storitev lahko opravilo znatno ceneje.

Glede obravnave predloga stanovalcev in višine stroška smo tudi mi pisali celjski občini. Pojasnili so, da je prenova Muzejskega trga vključevala izključno to območje. Promet bodo zdaj uravnavali trije potopni stebrički na vseh treh uvozih.

Potopni stebriček na koncu ulice Ivanke Uranjek je vgrajen že od leta 2017. Zaenkrat nameravamo projekt zaključiti, kot je bil v osnovi zasnovan. Bomo pa na območju spremljali stanje in po potrebi poostrili nadzor redarske službe. Po izkušnjah sklepamo, da se bo v doglednem času stanje na tem območju normaliziralo.

pomanjsane-fotke-1
Potopni stebriček že stoji tam, kjer ga stanovalci niso želeli.

Glede stroška pa odgovarjajo, da bi bil za prestavitev stebrička potreben velik poseg v prostor. Ta bi zajemal izkop do globine 1,35 metra in širine meter krat meter, demontažo in namestitev na novo lokacijo že vgrajenega stebrička, izkop kanala za dovod elektrike, polaganje ozemljitve, tamponiranje in vgradnjo končnih tlakov. Hkrati je na tem delu veliko arheoloških ostalin, zato je treba pri izračunu upoštevali tudi stroške izkopavanja, ki niso zanemarljivi.

Brez kakršnegakoli odziva občine na pobudo stanovalcev je potopni stebriček že postavljen od sredine novembra, vendar na mestu, kjer ga stanovalci niso želeli.

tekst: T. Ž.

foto: T. Ž. in bralka