Pilotni poskus remediacije na območju Stare Cinkarne in očitki o sporni sanaciji kontaminiranega območja

15. 12. 2018 10:58

pilotni-poskus-3
rp_Sanacija-stara-Cinkarna-300x225.jpg

Mestna občina Celje na območju Stare Cinkarne izvaja pilotni poskus remediacije z organo-mineralnim
substratom.

Nedaleč stran, nasproti Tehnopolisa, pa podjetje Voc ureja zemljišče in s tem, po mnenju Civilne iniciative Celje, nevarno posega v že sanirano območje.

Mestna občina Celje se je predlani vključila v evropski projekt GreenerSites, ki je namenjen iskanju rešitev za čistejšo in trajnostno prihodnost mesta z okolico. Samo za pilotne projekte testiranja različnih metod remediacije so na MOC prejeli 37.000 evrov evropskega denarja.

Mestna občina Celje bo v sklopu projekta GreenSites skupaj prejela 270.695 evrov.

pilotni-poskus-1V sodelovanju z zunanjimi partnerji so letos preizkusili tri različne metode, ki jih je mogoče uporabiti pri reurbanizaciji okoljsko ter prostorsko degradiranega območja Stare Cinkarne. Poleg remediacije s hladno reciklažo in imobilizacijo so preizkusili tudi metodo prekrivanja tal z ustrezno mešanico organo-mineralnega substrata, ki so jo zasnovali na Oddelku za kmetijsko ekologijo in naravne vire Kmetijskega inštituta Slovenije, in je primerna tudi za zelenice, parke, poti ob prometnicah in preostala območja, kjer so tla onesnažena s težkimi kovinami.

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije so aktivni substrat pripravili iz komposta, mineralnih tal in mineralov zeolita, ki vežejo težke kovine. Da bi določili primerno mešanico vseh sestavin, so pred nekaj meseci v rastlinjaku Infrastrukturnega centra Jablje izvedli lončni poskus. Za kontrolni rastlini so izbrali ozkolistni trpotec in zelenjadnico. Obe rastlini namreč v večji meri vsrkavata težke kovine iz tal.

pilotni-poskus-2Metodo, ki so jo torej strokovnjaki Kmetijskega inštituta Slovenije preizkusili v kontroliranih razmerah rasti v rastlinjaku, želijo zdaj preizkusiti še na degradiranem območju Stare Cinkarne.

Na območju Stare Cinkarne so tako pred nekaj dnevi začeli s pilotno izvedbo (testno polje) poskusa sanacije tal, pri čemer onesnažene zemljine niso izkopavali.

Delavci javnega podjetja Simbio, ki izvajajo pilotni poskus, so ogradili sto kvadratnih metrov veliko zemljišče in ga prekrili z geotekstilom. Nanj so nasuli mešanico organske komponente kompostiranega zelenega reza, zeolitne moke in mineralne komponente neonesnažene zemlje iz območja Slovenskih Konjic. Na tako pripravljeno testno območje bodo posejali travo in uredili zasaditev. Predvidena je tudi postavitev panojev z vsebinskim in slikovnim gradivom o virih onesnaženja tal, poti onesnažil v človekovo telo in predstavitev načina sanacije z ozelenitvijo.

Na drugi strani opozorila glede sporne sanacije območja okoli stare cinkarne

Se pa je obenem začela tudi sanacija površine na območju Stare Cinkarne. Na delu zemljišča nasproti Tehnopolisa je namreč podjetje Voc začelo zemeljska dela. Zemljišče je sicer v lasti Mestne občine Celje, ki pa ga je dala v najem podjetju Voc, ki želi na tem mestu zgraditi parkirišča. V ta namen so izravnali to območje pri čemer pa so se povzdignile obrvi nekaterim občanom.

stara-cinkarna-jaski-rozmari-petek-vecer
Jaški so sedaj močno nad nivojem površine (foto: Rozmari Petek/Večer)

Kot namreč poroča Večer, naj bi ob izravnavanju zemljišča posegli tudi v del območja, ki je bilo z 1,3 milijona evri evropskih sredstev sanirano pred tremi leti. Ob tem domnevajo, da naj bi Voc odmaknil protizmrzalsko plast, ki bi lahko povzročil poškodbe na cevovodih. Da se je material s površine tudi odstranjeval naj bi dokazovali ven štrleči jaški, ki naj bi bili pred tem poravnani s površino.

Mestna občina Celje je s posegi seznanjena. Kot so povedali za Večer so namreč aprila na spletni strani objavili oddajo zemljišča v zakup, Voc pa je bil edini, ki je poslal ponudbo. “Zakupnik je Mestno občino Celje obvestil, da bo zemljišče poravnal in utrdil ter odstranil grmovje. Lastniki bližnjih objektov imajo velike težave s parkiranjem, zato bi bilo dobro, da se obravnavano območje uporabi tudi kot parkirišče” so povedali na občini.

Iz Voca pa so sporočili, da so zemljišče samo urejali in izravnali, da niso posegali v sosednja zemljišča ter da z območja niso odpeljali nobenega materiala, kar pa se je naknadno izkazalo za neresnico. Občinska strokovna služba je namreč opravila nadzor in ugotovila, da je bil material dejansko odstranjen, s čimer je bila poškodovana tudi 1,3 milijona evrov vredna sanacija izvedena pred tremi leti. Vocu je sedaj naloženo, da vzpostavi prvotno stanje v skladu z zahtevami Slovenskega tehničnega soglasja.

Na poseg so se ostro odzvali tudi v Civilni iniciativi Celje. Menijo namreč, da so takšni posegi na tem območju nestrokovni in nujno potrebni presoje strokovnih služb in inšpekcij na ministrstvu za okolje in prostor.

Glede na vonj, ki se je širil ob začetkih del, pa koordinator Civilne iniciative Celja Boris Šuštar ugiba: “Očitno so naleteli na jame s katranom”.

foto: MOC in Večer

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 2,040 seconds.