Planinšek po posredovanju Rima umaknjen s funkcij na Sv. Jožefu Celje

25. 08. 2021 14:11

Lazarist Jože Planinšek od minule nedelje ni več direktor  duhovno prosvetnega centra Dom Sv. Jožef Celje. Iz Rima je namreč prišel odlok, zaradi katerega se je moral umakniti z vseh funkcij, obenem je dobil triletno prepoved duhovniškega delovanja v javnosti, piše portal Domovina.je.

Do posredovanja vodstva lazaristov je prišlo približno dve leti in pol po tem, ko so v javnosti odjeknile obtožbe o spolnih zlorabah na Planinškov račun, ki jih je zbrala iniciativa za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi, Dovolj.je

Za medij Domovina so v Domu sv. Jožefa potrdili, da od 22. avgusta Planinšek ni več direktor doma in prav tako duhovniških opravil v javnosti več ne opravlja. Ostaja pa znotraj skupnosti misijonske hiše Celje.

Za razliko od dogajanja pred dvema letoma in pol, ko so v javnost prišle obtožbe o spolnem nadlegovanju, je tokrat Planinšek tudi javno spregovoril in o odloku obvestil župljane župnije sv. Jožef pri nedeljskih oznanilih. Pri tem je povedal, da »je bilo šele po medijskem linču podanih nekaj prijav na policijo, ki jih je večino že policija sama zavrgla. Eno, posredovano tožilstvu pa je zavrgel preiskovalni sodnik in v nadaljevanju ni bilo kazenskega niti civilnega postopka. Na cerkvenem področju pa je bil izveden le predhodni postopek.«

Kljub tovrstnemu Planinškovem stališču pa mu po odloku tri leta ne bo dovoljeno opravljanje duhovniških opravil v javnosti. Izjema je maševanje znotraj redovne skupnosti. Prav tako mora biti razrešen z vseh funkcij, na katere je bil izvoljen ali imenovan s strani redovne družbe.

Iniciativa Dovolj je je leta 2019 zbrala pričevanja petih različnih oseb, ki so trdile, da jih je Planinšek spolno nadlegoval. Ena izmed njih je slednje, sicer zakrito, izpričala v oddaji televizije Planet TV.  V iniciativi Dovolj.je so sicer podali tudi kazenske ovadbe, a štirje od primerov se nanašajo  na čas med leti 1991 in 1994 in so po slovenskem pravnem redu že zastarali.

R.Č.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 2,466 seconds.